23948sdkhjf

Aart sætter energirenoveringen i et nyt perspektiv

Går sammen med forskere og flere af byggeriets aktører om at udvikle et nyt værktøj.
Et innovationsfondsprojekt med Aart architects og Aarhus Universitet som de toneangivende partnere vil i de kommende år udfordre den vante tanke om energirenovering.

Ambitionen er at styrke beboernes livskvalitet, når deres boliger i fremtiden bliver grønnere.

- Energirenovering har i mange år handlet om at reducere bygningers energiforbrug. Det ser godt ud i driftsbudgettet og på CO2-regnskabet. Men det betyder samtidig, at man ikke har haft tilstrækkeligt øje for muligheden for at styrke den sociale merværdi, som ligger gemt i enhver energirenovering, fortæller arkitekt Stina Rask Jensen i en pressemeddelelse.

Åbner for nye perspektiver
Gennem sit arbejde hos Aart architects er Stina Rask Jensen blevet tilknyttet Aarhus Universitet som ph.d.-studerende. Her er hun en del af det nye innovationsfondsprojekt Re-Value, som tæller flere af byggebranchens toneangivende aktører, og som hun over de kommende tre år skal bidrage til at løfte ved at undersøge, hvad det betyder for beboernes livskvalitet, når deres boliger bliver grønnere.

- En energirenovering transformerer det byggede miljø. Det påvirker beboernes liv på en meget direkte måde. Men som det er i dag, ved man faktisk meget lidt om, hvordan det påvirker deres oplevelse af indendørskomfort og af området som helhed. Innovationsfondsprojektet rummer derfor spændende perspektiver, fortæller Stina Rask Jensen.

Livskvalitet, indeklima og energi udgør de tre ’ben’ i innovationsfondsprojektet, og hvor energi og indeklima bygger videre på eksisterende viden, er energirenoveringers betydning for livskvaliteten et mere uopdyrket område. Et område, som Aart architects i samarbejde med Aarhus Universitet over de kommende år skal opdyrke og sætte på formel.

Udvikler en intelligent model
Målet med innovationsfondsprojektet er at udvikle en intelligent model for den samlede værdiskabelse i energirenoveringer. Modellen vil således skabe og synliggøre nye forbindelser mellem de tekniske, sundhedsmæssige og sociale sider af energirenoveringer.

I praksis vil det sige, at energirenoveringer i fremtiden kan blive indekseret i forhold til den samlede merværdi, som de skaber.

- Vi er vant til at bestemme værdien af energirenoveringer ud fra traditionelle, objektive standarder som varmetab, isoleringsevne, luftfugtighed og lignende. Med Re-Value tager vi et spadestik dybere. Vi giver byggebranchen et helt nyt værktøj til at skabe de bedst mulige prioriteringer – som også inkluderer beboernes subjektive oplevelser af at leve med renoveringerne, fortæller Søren Wandahl, ingeniørdocent med speciale i byggeprocesser på Aarhus Universitet.

Byggeprojektets potentielle værdiskabelse skal synliggøres langt tidligere i processen end i dag. Modellen vil for eksempel give bygherrer og rådgivere mulighed for at teste forskellige scenarier, så de kan udvikle mere værdiskabende løsninger – ikke alene målt på indeklima og energiforbrug, men også på beboernes hverdag og livskvalitet.

Foruden Aart architects og Aarhus Universitet omfatter projektet partnerne Brabrand Boligforening, Enemærke & Petersen, Deas, Amplex, Airmaster, Develco Products, Wicotec Kirkebjerg, Racell og Idealcombi.

Læs mere på www.revalue.dk
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109