23948sdkhjf

VIDEO: Grøn pris til vedholdende selvbygger

Building Greens personpris går til medgrundlægger af bæredygtig landsby.


For første gang var en enkeltperson i fokus, da Building Green og InnoBYGs fagjury onsdag afslørede vinderne af Det Bæredygtige Element.

Personprisen gik til Erling Deigaard, medgrundlægger af den bæredygtige landsby Andelssamfundet med 300 indbyggere i Hjortshøj.

Og Erling Deigaard har i høj grad været et eksempel til efterfølgelse. Det mener Anne Dalsgaard, der er formand for Andelssamfundet i Hjortshøj.

- Erling er inkarnationen af det, Andelssamfundet Hjortshøj gerne vil. Han er konstruktiv og har et stort hjerte for inklusion og plads til alle. Samtidig har han haft vedholdenhed til at bevare sit enorme engagement gennem alle årene.

Byggede eget hus i klinet ler
Allerede i 1986 var Erling Deigaard med til at starte den studiekreds, der kom til at udviklede sig til andelssamfundet nord for Aarhus. I 1991 kunne han som en af de første beboere flytte ind i sit selvbyggede hus opført i klinet ler efter gammelt fransk forbillede, isoleret med papir og med træbeklædning som klimaskærm.

I dag har den nu 65-årige bæredygtighedsforkæmper også sit arbejde i bebyggelsen med omkring 300 beboere. Han er socialpædagog i et bofællesskab for udviklingshæmmede unge, som Aarhus Kommune har etableret i samarbejde med andelssamfundet.

Hos InnoByg glæder netværksleder og formand for Det Bæredygtige Elements fagjury Kasper Lynge Jensen sig over, at prisen nu også er nået ind i kredsen af brugere af grønt og bæredygtigt byggeri.

- Andelssamfundet i Hjortshøj repræsenterer mange sider af bæredygtighed, ikke kun de byggemæssige. Det er mere end bare en samling mennesker, men et rigtigt samfund, hvor der foregår noget mellem husene. Hvis flere levede på den måde, gik vi helt sikkert en mere bæredygtig fremtid i møde, siger Kasper Lynge Jensen.

I personkategorien har Erling Deigaard været oppe imod Lars Jørgensen, direktør i det bæredygtige byggefirma Egen Vinding & Datter. Jesper Rasmussen, byggeudviklingschef i boligadministrationsselskabet Bo-Vest. Frederik Noltenius Busck, partner i modulbyggevirksomheden CPH Containers og Stig L. Anderson, kreativ direktør i arkitektvirksomheden SLA.

Artiklen er en del af temaet Building Green 2016.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08