23948sdkhjf

Arkitekterne satte sig selv i kørestolen

Dansk arkitektur vækker igen international opsigt - Musholm Bugt Feriecenter hædret for verdens bedste universelle design.

Feriecentret Musholm i Korsør modtog fredag hovedprisen ved de prestigefulde IAUD Awards i Nagoya i Japan.

Med prisuddelingen hædrer The International Association of Universal Design steder i verden, som sætter nye standarder for at bygge bedre liv for alle – uanset livsvilkår.

Her er Musholm løbet med den største af priserne.

- Det var vores ønske, at Musholm skulle udfordre forestillingerne om, hvad mennesker kan og ikke kan. På Musholm bliver alle mennesker uanset alder og funktionsnedsættelser mødt af muligheder frem for begrænsninger. Både indenfor og udenfor. Det betyder ikke, at alle nødvendigvis kan alt eller lige hurtigt. Men centret har tilbud til alle, og alle kan udfordre deres egne grænser, siger Henrik Ib Jørgensen, direktør i Muskelsvindfonden og for Musholm.

Nytænkende arkitektur

I 2013 vandt Aart Architects arkitektkonkurrencen om en stor udbygning af Musholm med multihal, ferieboliger, restaurant og bedre konferencefaciliteter.

Udbygningen blev indviet i 2015, og det er denne, som fredag vandt hovedprisen ved IAUD Awards i Japan.

Undervejs i den kreative proces sprang Aarts arkitekter selv i kørestolen for på egen krop at opleve, hvordan fysiske begrænsninger kan vendes til nye muligheder for den enkelte.

Netop det tiltag gav mange nye innovative løsninger, og ifølge partner Anders Tyrrestrup er Musholm et eksempel på nytænkende arkitektur, der får æstetik, oplevelse og tilgængelighed til at smelte sammen.

Det kommer blandt andet til udtryk i oplevelsesrampen, der slynger sig rundt om feriecentrets multihal og strækker sig over flere etager.

- Her kan alle nødvendigvis ikke alt, men alle har mulighed for at mærke adrenalinen og få oplevelser ud over det sædvanlige, siger Anders Tyrrestrup .

Hvad er universelt design?

Universelt design er et begreb inden for design og arkitektur, som imødekommer mangfoldigheden af brugere og den diversitet i behov, der findes i befolkningen.

Universelt design tager afsæt i tanken om at inkludere og sikre alle lige adgang og deltagelse i det offentlige liv og det offentlige rum. Det er således andet og mere end handicaptilgængelighed, da det handler om at give rum for menneskelig mangfoldighed på tværs af funktionsevne og alder, køn og kultur.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125