23948sdkhjf

Fra tegnebordet og helt ud på byggepladsen

Nu skal årets innovationsudfordring løses – med hjælp fra hele den danske byggebranche.

I dag, torsdag, lanceres årets Innovationsudfordring 2017 i projektet Sustainable Build.

Sustainable Build inviterer alle innovatører med en god løsning inden for cirkulær økonomi til at løse årets Innovationsudfordring 2017.

Her kan danske og internationale aktører byde ind med deres innovative løsning og få hjælp fra hele den danske byggebranche til at komme fra tegnebordet helt ud på byggepladsen.

Målet er at finde frem til 10 stærke innovatører, der på forskellig vis understøtter cirkulær økonomi inden for byggeriet.

-  Den danske byggebranche har potentialet til at indtage en styrkeposition på markedet for bæredygtigt byggeri og derved opnå vækst og ny eksport. Men for at nå dertil er det nødvendigt at finde gode og innovative løsninger, der kan være med til at skabe resultater. Med Sustainable Build støtter vi op om branchens egen indsats for at skabe den innovation der kan rykke den samlede branche i den rigtige retning. Sidste år fokuserede projektet på fysiske produkter og materialer og i år er det den cirkulære økonomi, der er på dagsordenen, siger Mads Lebech, adm. direktør i Industriens Fond, der har støttet projektet som led i Fondens særlige indsats for bæredygtig produktion i dansk erhvervsliv.

Maksimal genanvendelse af byggeriets materialer
I år skal nye innovatører løse innovationsudfordringen:

- Hvordan sikrer vi som samfund maksimal genanvendelse af materialer, komponenter og bygninger i fremtiden?

Der kan være tale om nye typer materialer, komponenter, produkter, processer, systemer, platforme eller forretningsmodeller – eller noget helt andet.

Efter deadline d. 24. marts er det op til partnerne bag Sustainable Build at udvælge de 10 løsninger, de mener, har størst potentiale. Herefter går de i gang med at hjælpe med at en videreudvikling af løsningerne, så de kan komme helt ud på byggepladsen.

- NCC har en vision om at skabe ekstraordinært bæredygtige løsninger. Vi vil være med til at forny vores branche! Og det kræver, at vi opsøger den innovation og nytænkning, der findes i udviklingslaget lige under den etablerede overflade. De virksomheder, der i det små arbejder med de rigtige løsninger og som nu skal igang med at skalere. Dem forventer vi at finde blandt andet ved at gå med i Sustainable Build, der igennem sin struktur så at sige vasker innovation frem i branchen, siger Martin Manthorpe, strategidirektør hos NCC.

Færre skadelige kemikalier og mere ren luft i bygninger
Blandt innovatørerne i 2016 var flere innovative løsninger. Blandt de 10 vindende innovationer, var blandt andet det særlige ventilationsvindue fra ClimaWintech, der skaber ventilation og ren luft på selv de mest trafikerede veje. Deres deltagelse i Sustainable Build har både givet dem nye partnere samt styrket deres synlighed på markedet.

Der var også international deltagelse blandt innovatørerne i 2016. Den lettiske innovatør ALINA har skabt en ny biobaseret overfladebehandling til træ, der kan reducere brugen af sundhedsskadelige kemikalier og dermed være med til at nedbringe risiko for astma. For ALINA har Sustainable Build-forløbet betydet gode netværksmuligheder og adgang til det danske marked samt testmuligheder for deres produkt.

- Resultaterne fra sidste år viser, at vi kan rykke branchen med dette projekt. Der er masser af innovatører og nytænkende iværksættere derude, som vi kan eksponere og få ind på markedet. Vi er med til at skabe nogle meget konkrete resultater og få nogle solide input, der er vigtige for byggeriets bæredygtige udvikling, særligt med hensyn til materialer, deres produktion og genanvendelse, siger Signe Kongebro, chef for bæredygtighed hos Henning Larsen Architects.

 

Om Sustainable Build

  • Sustainable Build er et innovationspartnerskab, som fremmer vækst inden for bæredygtigt byggeri.
  • Processen er opdelt i tre faser, hvor første fase udvælger konkrete udfordringer, anden fase indsamler og udvikler løsninger, og tredje fase udvælger de 10 bedste løsninger, som skal skaleres, implementeres og accelereres.
  • Industriens Fond har bevilget en samlet ramme på 5,6 millioner kr. til Sustainable Build.
  • Grøn Omstillingsfond har støttet med 1,5 millioner kr.
  • Sustainable Build er udviklet sammen med Dansk Arkitektur Center og LeaderLab.      
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157