23948sdkhjf

160 tons ståltrappe som arkitektonisk vartegn

Et nyrenoveret og ombygget Experimentarium har slået dørene op.

Siden 1991 har Experimentarium skabt udstillinger for millioner af mennesker i lokaler, der oprindeligt fungerede som tappehaller for Tuborg.

Nu står det nye Experimentarium klar til at videreføre arven i et imponerende byggeri, der fordeler sig over 25.000 kvadratmeter plus en 1.850 kvadratmeter stor tagudstilling. 

- Målet med arkitekturen er en radikal ændring af Experimentariums arkitektoniske udtryk. Fra at være en indadvendt bygning til nu, hvor Experimentarium fremstår udadvendt, imødekommende og levende, siger Kolja Nielsen, stiftende partner hos Cebra, der vandt den internationale arkitektkonkurrence tilbage i 2011 i samarbejde med Orbicon.

Med det nye Experimentarium, der åbnede onsdag i denne uge, vil de besøgende opleve en helt ny arkitektur, der sætter fokus på naturvidenskab og teknik. Den markante ombygning har resulteret i en fordobling af udstillingsarealet, som fordeler sig over fire etager.

Lige inden for hovedindgangen møder gæsterne den imponerede Helix-trappe. Ståltrappen er 100 meter lang, vejer 160 tons og er beklædt med 10 tons kobber. Bag konstruktionen står CSK Stålindustri, mens AE Stålmontage har udført kobberbeklædningen som underentreprenør. 

- Trappen skal sikre et godt flow og skabe sammenhæng mellem etagerne. Samtidig konkretiserer den husets naturvidenskabelige fokus. Under en workshop med Jakob Bohr, professor på DTU Nanotech, blev vi inspireret fik vi ideen til trappen som en abstraktion fra biologiens verden over strengene i et DNA molekyle, fortæller Kolja Nielsen.

Hermed var idéen til Helix-trappen født.

Med projektet er den gamle tappe-halbygning på cirka 16.000 kvadratmeter blevet fornyet og udvidet med cirka 9.300 kvadratmeter.

Udover en fordobling af udstillingsarealet omfatter ombygningen en stor tagterrasse, der åbner for udendørs aktiviteter foråret 2017, moderne arbejdspladser med visuel kontakt til besøgsarealerne, en stor restaurant og picnic-område, et konferencecenter, undervisningsfaciliteter samt en række værkstedsfaciliteter.

Til opførelsen af det nye Experimentarium er der rejst i alt kr. 458 mio. i støtte fra fonde og virksomheder samt et trecifret millionbeløb til udstillinger og aktiviteter.

Experimentarium skulle have været indviet i september sidste år, men en brand i foråret forsinkede projektet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096