23948sdkhjf

Dorte Mandrup bygningsværk er klar til indvielse

Ombygget Vadehavscenter bliver ny port til et stykke af Unescos verdensarv.

Efter halvandet års om- og tilbygning står det nye Vadehavscenter i Vester Vedsted ved Ribe nu færdigt med et udstillings- og formidlingsområde på 2.800 kvadratmeter under tag.

Den 2. februar indvies det nye udstillingscenter, og gæsterne får ved selvsyn mulighed for at opleve et moderne bygningsværk helt i pagt med Vadehavets natur og historie.

Med stråtækning på både facader og tag har Vadehavsområdets gæster fået et både ydmygt og imponerende udgangspunkt for deres besøg i området. 

Lokal bygningskultur
Arkitektfirmaet Dorte Mandrup har skabt et projekt, der tager udgangspunkt i den lokale byggetradition og kultur med firlængede stråtækte gårde. Ved den omfattende ombygning er den oprindelige trelængede udstillingsbygning derfor udvidet til at omfatte fire længer, der skaber læ i det meget åbne landskab.

- Vadehavscentret ligger i et område, hvor der helt tilbage i vikingetiden lå flere vikingegårde – og lige som vikingegårdene ligger Vadehavscentret på en forhøjning mellem hav og land. Derfor har vi også valgt, at byggeriet skal være skulpturelt og indlejre sig i omgivelserne, så det virker som om det vokser op af jorden, fortæller Dorte Mandrup.

Byggematerialerne er derfor også i høj grad lokale, ligesom imprægneringen sker gennem den salt, der er i luften – akkurat som det er skik og brug på egnen fra historisk tid.

- Det strå, vi har benyttet, er høstet nærmest rundt om hjørnet i lokalområdet. Og med stråtækningen bygger vi på et ældgammelt håndværk. Strå er et utrolig smukt materiale, som slet ikke er forarbejdet, men bare bliver høstet, tørret, og bundet på plads. Og i modsætning til en lang række andre materialer, bliver det alene imprægneret af naturen gennem det salt, der gennem luften kommer fra havet. Vi har på stort set alle områder tænkt i at forankre byggeriet i området og naturen, så de besøgende får en fuldkommen oplevelse ved at komme i Vadehavscentret, siger Dorte Mandrup.

Vadehavet blev i 2010 udpeget som dansk nationalpark. I 2014 fulgte så æren som Unesco Verdensnaturarv. Det nye Vadehavscenter indvies den 2. februar og åbner for publikum den 3. februar.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.147