23948sdkhjf

InnoByg: Vigtigt at måle radon over lang tid

Langtidsmålinger er vejen frem, hvis man vil sikre sig et validt resultat for radonniveauet i en bygning.

Det er konklusionen i et netop afsluttet InnoByg-projekt, hvor Teknologisk Institut og SBi i samarbejde med entreprenør Frisesdahl og Egen Vinding & Datter, har gennemført målinger af radon i en bygning igennem et år.

Projektet viser, at udsvingene kan være så store, at der måles det dobbelte af gennemsnitsværdien i den ene uge og næsten ingen radonindtrængning i en anden.

Leder man efter afhjælpningstiltag på baggrund af en korttidsmåling i en periode, hvor radonkoncentrationen er høj, vil man kunne skyde over målet og muligvis vælge noget, der er for dyrt eller for vedligeholdelsesintensivt.

Bygger man sine videre beslutninger på en korttidsmåling i en periode med lav radonkoncentration, kan man fejlagtigt tro, at indeklimaet ikke fejler noget, og foretager ingen afhjælpningsforanstaltninger.

Vi oplever ofte, at kunder ønsker en hurtigere måling, end den officielt anbefalede, som er en langtidsmåling over mindst to måneder i opvarmningsperioden / vinterhalvåret. Men man skal lade være med at hoppe i den fælde og forsøge at vurdere ud fra korttidsmålinger, siger seniorkonsulent Britt Haker Høegh fra Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Radonniveau påvirker huspriser
For boligejere, som skal sælge en bolig eller for en kommende køber, er netop radonmålinger noget som kan få betydning for prisen. Derfor er det vigtigt at sikre – både som køber og sælger – at man har en valid måling af radonniveauet i bygningen, så prisen for boligen afspejler om der skal foretages afhjælpningstiltag eller ej.

- Både sælger og køber kan blive ’snydt’, hvis der ikke foreligger valide målinger af radonniveauet, når en bolig handles. Det er indlysende, at sælger risikerer at tabe penge, hvis en her-og-nu-måling viser, at niveauet er for højt, da køber vil prøve at få et nedslag til betaling af afhjælpningstiltag. Hvis målingen viser et lavt niveau, så risikerer køber at bo i et hus han tror, der ikke er radon i. Begge fejlfortolkninger vil muligvis aldrig blive opdaget og i begge tilfælde er parterne blevet vildledt, siger Britt Haker Høegh.

Netop radon er et af de områder, der ofte er fokus på i forbindelse med hussalg, og hvis der skal foretages afhjælpningstiltag, vil der typisk kunne gives afslag på et hus i et størrelsesorden på mellem 30.000 og 100.000 kroner inklusiv moms, oplyser projektpartner Frisesdahl.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109