23948sdkhjf

Opfinder hædres af Velux-fonden

Tyske Karl Lenhardt har opnået flere end 150 patenter på ruder og glas, og tirsdag modtog han Dagslys- og Bygningskomponentprisen på 100.000 € for sit arbejde.
Villum Kann Rasmussen Fonden og Velux Fonden belønnede tirsdag den tyske opfinder Karl Lenhardt dagslys- og bygningskomponentprisen, der lyder på 100.000 €.

Fondene tilskriver Lenhardt en stor del af æren for, at effektive isoleringsruder er blevet en ufravigelig standard på vore breddegrader:

- Karl Lenhardt (1940) modtager i dag Hædersgaven på 100.000 € fra Villum Kann Rasmussen Fonden og Velux Fonden for en livslang og banebrydende indsats, som har betydet, at isoleringsruder er blevet den standardkomponent, der med minimalt varmetab nu om dage lukker dagslys ind i vore boliger og arbejdspladser, skriver juryen i sin begrundelse.

Flere end 150 patenter
Karl Lenhardt startede allerede i 1966 sin egen virksomhed Lenhardt Maschinenbau GmbH, som siden 1990 har været en del af svejtsiske Bystronic Glass Group. Gennem 40 år har Karl Lenhardt opnået flere end 150 patenter inden for proces- og produktudvikling af ruder og håndtering af glas.

- Valget af Karl Lenhardt skyldes, at han har den drivkraft, der kendetegner entreprenøren. Karl Lenhardt har evnen til at motivere og overbevise andre om sine visioner. Selv om han i dag har solgt sin virksomhed, har han med ukuelig energi fortsat sit innovative virke med nye patenter til følge, siger Bjarne Thomsen, der er formand for den komite, der har indstillet den tyske opfinder.

Fakta om prisen
Dagslys- og Bygningskomponentprisen er blevet uddelt siden 1980 til enkeltpersoner eller små grupper, som har gjort en kunstnerisk, videnskabelig eller praktisk indsats til forståelse af dagslyset.

Tidligere vindere omfatter arkitekterne Henning Larsen og Jørn Utzon samt kunstnerne Per Sten Hebsgaard og Jens Urup Jensen senest blev prisen i 2006 uddelt til Vilhelm og Claus Wohlert

Det er andet år, at dagslys- og bygningskomponentprisen uddeles internationalt. I 2008 blev prisen uddelt til professor Richard Perez fra Atmospheric Sciences Research Center på The Univerisity of Albany i Staten New York.

Kilde: Velux Fondene

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078