23948sdkhjf

Gratis energi-renovering skidt fra start

Brancheforeningen for Bygningsautomation (BAA) har svært ved at forstå, hvorfor kommunerne ikke har taget imod tilbuddet om fuldt finansieret energirenovering i de offentlige bygninger.
De såkaldte ESCO-projekter (Energy Service Company), der har til formål at hjælpe kommuner med fuldt finansierede energirenoveringer, er langt fra kommet flyvende fra start.

Af landets 98 kommuner er det indtil videre kun de seks, der har taget imod tilbuddet om finansieringsmodellen, hvor energibesparelsen betaler omkostningerne ved renoveringen tilbage over en årrække.

- Vi er meget begejstrede for modellen, fordi det betyder, at kommunerne ikke løber nogen risiko ved at investere i energibesparelser. Uanset hvordan man vender og drejer det, bliver det gratis for kommunen i sidste ende, siger Torben E. Hoffmann Rosenstock, der er ansvarlig for BAA i Dansk Erhverv, til Jyllandsposten.

Tilsyneladende deles BAA’s begejstring indtil videre ikke af kommunerne, og det kan der være flere årsager til. Der er nemlig nogle barrierer, der gør det mindre attraktivt for det offentlige at investere i de langsigtede besparelser:

- Man skal have kommunerne med helt op på borgmesterniveau. Henvender vi os længere nede i hierarkiet, bliver der for langt mellem indtægter og udgifter. Det kan være svært for en afdeling at bruge et vist antal millioner på energirenovering, når pengene først kommer igen om syv-otte år - og det endda til en helt anden afdeling, siger Lars Nielsen, salgsdirektør i Siemens.

Endvidere medfører den danske model, at det i offentlige bygninger ofte er lejerne, der betaler varmeafgiften, og dermed får besparelsen, mens det er ejeren, der investerer millionerne:

- Det vil sige, at en privat eller offentlig virksomhed ikke har noget umiddelbart økonomisk incitament til at indgå et ESCO-samarbejde for bygninger, hvor andre lejer sig ind, lyder det fra Lars Nielsen.

Kilde: Jyllandsposten

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079