23948sdkhjf

Milliard-renovering bliver modelprojekt

SBi har i en ny undersøgelse sat renoveringerne af Vejleåparken i Ishøj, Bispehaven i Århus og Tingbjerg i København under lup. Målet er at inspirere tilsvarende boligområder.
Vejleåparken i Ishøj ved København har netop overstået en omfattende renovering, der på seks år har forvandlet den nedslidte boligbebyggelse til et langt mere attraktivt boligområde.

Hele herligheden har kostet i omegnen af 1,2 mia. kroner, og den succesfulde renovering af Vejleåparken dokumenteres nu i en ny undersøgelse fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet.

Her har seniorforsker Hedvig Vestergaard undersøgt tre almene boligbebyggelser, der har det til fælles, at de alle har været igennem omfattende renoveringer. Foruden Vejleåparken er det Bispehaven i Århus Kommune og Tingbjerg i Københavns Kommune, der har været under luppen.

Hensigten er at se, hvordan renoveringerne er grebet an, og hvad der kom ud af dem, så vi alle sammen kan blive klogere, og andre tilsvarende boligbebyggelser kan lade sig inspirere:

- Vores undersøgelse har vist, at for at bebyggelserne kan få et bedre image, er det helt afgørende med en solid og æstetisk renovering af bygninger, udearealer og boliger. Men lige så afgørende er det at sætte ind med sociale indsatser, der sikrer beboerne et godt liv i bebyggelsen, så fx vold, hærværk og brandstiftelse ikke er en daglig bekymring. Den sociale og den fysiske indsats hænger uløseligt sammen, siger Hedvig Vestergaard.

Nye resursestærke beboere ønskes
Renoveringerne i de tre boligområder kom i stand i forbindelse med, at en ny lov, Omprioriteringsloven, blev vedtaget i 2000.

Loven tillod, at 100 almene boligafdelinger kunne omprioritere deres lån. Det frigav nogle midler, som boligafdelingerne kunne bruge til bl.a. at renovere de ofte nedslidte og socialt belastede bebyggelser.

Det tilsigtede imageløft skulle gerne resultere i, at flere såkaldte resursestærke beboere får lyst til at flytte ind i bebyggelserne. Og i Vejleåparken ser det også ud til, at det er lykkedes.

Ganske vist kun i det små endnu, for det er ikke så længe siden, at renoveringen blev afsluttet. Men det går i den rigtige retning, og der kommer nu flere beboere til, som er i arbejde og selv kan betale deres husleje. Omvendt er der blevet færre af de mest socialt udsatte familier.

Læs mere om rapporten på www.sbi.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094