23948sdkhjf

Dansk-norsk samarbejde vinder stort projekt i Vilnius

Sammen med Lund & Slaatto har Schmidt hammer lassen vundet en international konkurrence om et 52.863 m² stort urbant kompleks i Litauens hovedstad, Vilnius.
Gennem en årrække har Schmidt hammer lassen architects (shl) arbejdet målrettet på at komme ind på det baltiske marked.

Det gav i første omgang pote, da firmaet i 2008 vandt masterplanen, EcoBay, i Tallinn, og nu har shl sikret sig endnu et projekt - denne gang i Litauens hovedstad, Vilnius.

Her skal den danske tegnestue stå for et 52.863 m² stort ejendomskompleks i samarbejde med norske Lund & Slaatto Arkitekter.

Den bærende tanke bag vinderforslaget er at tænke arkitekturen som en proces snarere end en endelig, statisk bygning. Det store areal er således fordelt på tre selvstændige bygninger, der over en tidsperiode kan bygges i vilkårlig rækkefølge og efter behov. Når alle tre bygninger er færdige, vil de sammen skabe det fjerde element i projektet; nemlig et indre, grønt rum, som forbinder de tre bygninger.

De tre bygninger er formet efter de funktioner, de indeholder. Bygningen længst mod øst huser kontor og mødefaciliteter. Den udgør det arkitektoniske toppunkt i bebyggelsen og sørger dermed for optimal eksponering af firmaforetagender. Bygningen mod den nordlige kant af grunden indeholder kontor og fitnesscenter samt lejligheder i den øverste del. Denne del ligger lidt tilbagetrukket, hvilket skaber en privat tagterrasse, et flot udsyn og naturligt lys til boligerne. Den sidste bygning er placeret mod syd og har hotel samt konferencecenter.

Hele komplekset består af 26.500 m² kontor, 9.000 m² hotel, 6.500 m² bolig, 5.000 m² butik samt 500 parkeringspladser i en toetagers p-kælder.

Bæredygtighed
Komplekset har et stærkt visuel miljøprofil med udbredt brug af grønne tage og tilhørende regnsvandsopsamling. Ressource- og områdeeffektive løsninger er opnået gennem de rationelle og fleksible bygningsvolumener, som suppleres af bæredygtige materialer.

Facadernes design er med indstillelig solafskærmning af glaspartierne. Bygningerne er orienteret i forhold til solens gang for at opnå en balanceret opvarmning i forhold til arbejdstid og behovet for køling.

Samarbejdet mellem de to tegnestuer er kommet i stand på opfordring fra Lund + Slaatto, og succesen kan meget vel bane vej for nye, fælles projekter i fremtiden:

- Vores inspirerende samarbejde med Lund + Slatto har helt sikkert bidraget til, at vi vinder det her projekt. Vi vil overveje at udvide samarbejdet med vores norske kollegaer, hvis vi i fremtiden finder projekter, der passer til begge vores profiler, siger shl's John Lassen, der er ansvarlig partner for Vilnius-projektet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109