23948sdkhjf

Nye typer korrosionsskader i vvs-installationer

Statens Byggeforskningsinstitut har netop offentliggjort SBi-anvisning 227, "Korrosion i vvs-installationer", der er en opdateret og udvidet udgave af en anvisning fra 1982.
Rør af varmforzinket stål er i nutidens vvs-installationer stort set erstattet af mere korrosionsbestandige materialer som plast og rustfrit stål.

Alligevel er risikoen for alvorlige og kostbare korrosionsskader fortsat til stede. Det skyldes, at rør af plast og rustfrit stål ikke giver korrosionsbeskyttelse af andre metaldele i vvs-installationen.

Forebyggelse af disse nye korrosionsskader er blandt emnerne i den nye SBi-anvisning 227, "Korrosion i vvs-installationer", der er en opdateret og udvidet udgave af SBI-anvisning 129 fra 1982 om samme emne:

- En af de centrale fornyelser i anvisningen er, hvordan vvs-installationer kan udføres med de nye rørtyper, så korrosion undgås eller reduceres mest muligt, fortæller seniorforsker Erik Brandt fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet, der har været redaktør på anvisningen.

Han forklarer, at anvisningen endvidere er udvidet med et afsnit om kvalitetssikring af brugsvand samt forholdsregler mod vækst af legionellabakterier og andre mikroorganismer.

Messingventiler specielt udsat
Det er særligt i forbindelse med udbedring af skader i eksisterende installationer, at korrosionsforholdene er komplicerede. Det skyldes, at nye dele ikke altid er forenelige med de eksisterende. Desuden har den lokale vandkvalitet betydning for risikoen for korrosionsskader.

- Rør i varmforzinket stål sikrer, at messingdele til ventiler og fittings får en katodisk korrosionsbeskyttelse; men det sker ikke ved anvendelse af plast- og rustfri stålrør, og der er seneste år set et stærkt stigende antal skader på messingventiler, som er korroderet efter en kort årrække i områder med hårdt vand med høj ledningsevne, siger civilingeniør Frank Fontenay fra rådgivningsvirksomheden Force Technology, hvis korrosionsspecialister har stået for revisionen af anvisningen og været forfattere på hovedparten af de nye afsnit.

Den største del af anvisningen handler om korrosion i brugsvandsinstallationer, men derudover behandles korrosionsforholdene også for afløbsinstallationer, anlæg til behandlet vand, centralvarmeanlæg, dampanlæg, fjernvarme- og fyringsanlæg samt solvarmeanlæg og kølesystemer.

Også korrosion udvendigt på rør i bygninger gennemgås med særligt fokus på rørinstallationer i svømmehaller; ligesom anvisningen giver en generel indføring i mekanismerne bag korrosion.

SBi-anvisning 227, Korrosion i vvs-installationer, er rettet mod byggeriets projekterende og udførende parter samt vvs-installatører og studerende. Anvisningen er på 152 sider, koster 380 kroner ekskl. moms og kan bestilles hos Byggecentrum Boghandel på shop.bygnet.dk. Digital version af anvisningen er tilgængelig på anvisninger.dk.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093