23948sdkhjf

Millioner til klimaløsninger i nye bydele

Nye bydele i København og Odense er nogle af projekterne for et nyt partnerskab, der har Carl Bro, NCC og Henning Larsen Architects blandt deltagerne.
Det skal være slut med de oversvømmelser, som i de senere år har plaget en lang række danske byer.

Det er blandt de ambitiøse mål for det nye strategiske partnerskab ” Vand i byer”, som over de næste fem år vil bruge 100 millioner kroner på at udvikle innovative løsninger, der kan håndtere problemerne med de stigende nedbørsmængder i byerne.

Partnerskabet med Lektor Karsten Arnbjerg-Nielsen, DTU, i spidsen har netop fået de første 25 mio. kroner fra Rådet for Teknologi og Innovation under Videnskabsministeriet.

- Det er utroligt spændende, at vi nu har fået penge til at satse så stort og målrettet på at løse et fælles samfundsproblem på tværs af faginteresser. Vi vil blandt andet udvikle nye metoder til at opsamle og anvende regn vand og undgå skadelige oversvømmelser. Alt i alt er målet at fremtidssikre byerne mod fremtidens ændrede klima, siger Karsten Arnbjerg-Nielsen.

’Blå’ bydel i Københavns Nordhavn
En lang række kommuner har allerede meldt deres interesse for at afprøve de nye løsninger og teknologier i praksis.

Det gælder fx Odense Kommune, som står overfor at skulle etablere en helt ny bydel ved Syddansk Universitet. Her får partnerskabet en enestående mulighed for at udvikle et samlet bæredygtigt vandkredsløb for en hel bydel.

Partnerskabet vil også samarbejde med Københavns Kommune om at gøre den nye bydel, der skal bygges i Nordhavn, til en ’blå’ by, hvor regnvand et genanvendes til rekreative formål, fx til en vand legeplads eller badebassin.

Stort eksportpotentiale
I det hele taget vil Partnerskabet søge at lave fyrtårnsprojekter i alle regioner af Danmark og samtidig inddrage de bedste udenlandske erfaringer.

Mange af de løsninger, der udvikles til at hjælpe de danske byer, vil også blive efterspurgt mange andre steder i verden, hvor klimaudfordringerne er endnu større. Her ligger således et enormt eksportpotentiale for den danske vandsektor.

Det anslås, at det samlede globale vand marked allerede i dag udgør omkring 500 mia. dollars og er i hastig vækst.

Fakta om "Vand i byer"
• Partnerskabet består af over 75 virksomheder, forskningsinstitutioner, kommuner, forsyningsselskaber og organisationer inden for vand miljøsektoren.

• Det er ledet af DTU i samarbejde med Københavns Universitet og de to GTS-institutter DHI og Teknologisk Institut.

• Det samlede budget udgør cirka 100 mio. kroner, og de første 50 mio. kroner er allerede tilvejebragt. Heraf har Rådet for Teknologi og Innovation bevilget 25 mio. kroner, mens partnerne selv finansierer et tilsvarende beløb. de resterende midler skal tiltrækkes fra forskellige offentlige og private finansieringskilder.

• Formålet er at tilpasse danske byer til de øgede nedbørsmængder og samtidig udvikle nye kommercielle løsninger med stort eksportpotentiale. En af ambitionerne er at udvikle løsninger, så fremtidens store nedbørsmængder anvendes som ressource frem for at udgøre et problem.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14