23948sdkhjf

Vandkunsten vinder kæmpe Aarhus-projekt

Tidligere sygehus skal omdannes til ny bydel. Sleth bliver underrådgiver.

Når Region Midtjylland i 2018 flytter fra Amtssygehuset til Det Nye Universitetshospital i Skejby, skal hele sygehusgrunden i Tage-Hansens Gade omdannes til et midtbykvarter med boliger til omkring 2.500 beboere.

Tre teams har siden efteråret arbejdet på hvert sit forslag til en udviklingsplan, og tirsdag offentliggjorde Aarhus Kommune, at et team med Tegnestuen Vandkunsten i spidsen bliver hovedrådgiver, mens Sleths team tilbydes en rolle som underrådgiver.

Den videre proces

De to forslag fra Vandkunsten og Sleth skal nu bearbejdes til en samlet udviklingsplan, og en række forhold skal belyses yderligere.

Der skal blandt andet nedsættes et borgerpanel af potentielle tilflyttere, som skal være med til at diskutere udviklingsplanen.

Første udkast til den endelige udviklingsplan forventes at ligge klar til efteråret, hvor aarhusianerne vil få mulighed for at kommentere planen, inden den bliver fremlagt til vedtagelse i byrådet.

- Vi er nu kommet et skridt nærmere en endelig plan for omdannelsen af Amtssygehuset, men vi er ikke i mål endnu. Jeg glæder mig derfor til den kommende proces, hvor vi sammen skal skabe det bedste grundlag for at udvikle en ny mangfoldig, bæredygtig og børnevenlig bydel, siger Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Kristian Würtz.

20 procent almene boliger
Terrænet på den 68.000 kvadratmeter store sygehusgrund er karakteriseret ved store højdeforskelle.

Derfor vil den sydlige del bestå af lavere bebyggelse, som sikrer udsigten fra de kommende boliger i den nuværende sengebygning, mens den nordlige del bliver præget af en mere klassisk karréstruktur i maksimalt seks etager.

De to delområders forskellige karakter skal sikre en mangfoldig sammensætning af boligtyper til de kommende cirka 2.500 beboere. Der er lagt op til, at cirka 20 procent af boligerne bliver almene boliger.

Et af de bærende elementer bliver flere og bedre vej- og gangforbindelser, hvilket blandt andet skal sikres ved at skabe en åbning gennem sengebygningen. Der sker desuden en bearbejdning af den urbane park, foreslået af Vandkunsten, som trækkes gennem sengebygningen ind i den nordlige del af området og skaber et grønt knudepunkt, der er tilpasset områdets størrelse og karakter.

Den 1. juli overdrages Amtssygehuset formelt til Aarhus Kommune, som betaler 400 mio. kroner til Region Midtjylland.

De tre teams i konkurrencen

Tegnestuen Vandkunsten i samarbejde Lapland Arkitekter, Dansk Energi Management & Esbensen, Schmith Innovation og Neuland.
Link til forslag

Sleth i samarbejde med SLA, Moe, Urban Creators, Innovation Lab, Mogens Morgen og Martin Thim.
Link til forslag

Gehl Architects i samarbejde med Henning Larsen Architects, E+N Arkitektur og Rambøll Danmark.
Link til forslag

Tegnestuen Vandkunsten er valgt som hovedrådgiver, mens Sleth er valgt som underrådgiver. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095