23948sdkhjf

Store bøde for underbetaling

Byggefirmaet Net Construction er blevet idømt en bøde på 350.000 for underbetaling af litauiske bygningsarbejdere. Dommen er den første i regi af det nye fagretlige system.
350.000 kroner i bod og lønregulering. Det er, hvad underbetalte litauiske bygningsarbejdere kan se frem til, efter Dansk Byggeri, TIB og 3F har idømt litauernes arbejdsgiver en bøde for overtrædelse af overenskomstreglerne.

Det er første gang, at et nyt fagretligt system, der blev udarbejdet i forbindelse med overenskomstforhandlingerne, afprøves i praksis, og bygningsgruppeformand Peter Hougård Nielsen fra TIB er overordentligt tilfreds med resultatet.

Kort proces
Det nye system lægger op til, at parterne skal reagere hurtigt, når de for nys om overtrædelse af overenskomstreglerne.

I forbindelse med sagen om Net Construction og de underbetalte litauere gik der 6 dage fra det første indledende møde til der faldt en afgørelse i sagen.

- Under de gamle regler ville sådan noget være gået forbi Arbejdsretten, og der kunne sagtens gå to-tre måneder eller mere. Her sker det, mens arbejdet er i gang, og virksomheden har penge. Derfor er der stor sandsynlighed for, at de underbetalte litauere får deres penge. Det er meget positivt, siger Peter Hougård Nielsen til internetsiden epn.

En femmer for lidt
Ifølge Dansk Byggeri har Net Construction ikke gjort sig skyld i grov underbetaling. Det drejer sig i gennemsnit om en underbetaling på 5 kroner i timen samt manglende udbetaling af kompensation for manglende murerakkord.

- Der var dokumenteret underbetaling, så det skulle både stoppes og rettes op. Det vigtigste i mine øjne er, at vi fremadrettet sikrer overenskomstmæssige vilkår. Indehaveren var med til mødet, og han må finde sig i de afgørelser, der er blevet truffet. Nu har vi haft fat i lønsedler og dokumentation, så der bliver holdt et vågent øje med ham, siger direktør Børge Elgaard, der heller ikke tvivler på, at bøden betales.

Regningen bliver betalt
Direktør i Net Construction, Nichals Heyde, er ikke enig i, at litauerne blev underbetalt, men han betaler dog regningen alligevel, understreger han over for epn.

Han lover ligeledes, at bygningsarbejderne fremover aflønnes efter en anden og højere overenskomst.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11