23948sdkhjf

Spændende nybyggeri løfter lokalsamfund

I sidste uge åbnede et nyt landsbyhus til 17,8 mio. kroner i Gyrstinge ved Ringsted. Og der er tænkt nye tanker både i relation til indhold og arkitektur.
Ideen bag landsbyhuset har været at skabe et nytænkende samlingssted for lokalsamfundets ca. 850 beboere.

Ikke blot en idrætshal eller et forsamlingshus, men et nytænkende og fleksibelt multihus, der på tværs af alder, køn og interesser kan bruges til både motion, fest, kultur, naturoplevelser og leg.

Resultatet er blevet et hus, der, ud over en idrætshal, omfatter vandrerhjem, forsamlingshus, fitness center, mødelokale, legerum for børn og teltplads.

Skæve vinker i funktionel enhed
Det 1.700 m2 store landsbyhus er tegnet af arkitektfirmaet Cebra, der har fyldt byggeriet med skæve vinkler.

Vinduerne er i forskellig størrelse og sidder spredt i forskellig højde. Facaderne er delvist udført i glas og delvist i sorte aluminiumsplader.

Samtidig er der frit udsyn fra det ene aktivitetsområde til det andet, og sammen med mange andre detaljer, gør det huset til en smuk og funktionel enhed.

Inspiration for andre landsbyer
I alt løber byggeriet op i 17,8 mio. kroner, som er indsamlet flere steder – bl.a. hos Lokale- og Anlægsfonden, som har bidraget med 4 mio. kroner:

- Landsbyhuset kan blive et landsdækkende begreb for små byer på samme måde som forsamlingshuset var det i gamle dage. I Gyrstinge har vi støttet og medvirket til at udvikle landets første landsbyhus, der både fungerer som områdets samlingssted og samtidig rumme lokale aktiviteter inden for idræt og kultur, siger Torben Frølich, direktør for Lokale- og Anlægsfonden.

En anden partner i projektet er Realdania, som har støttet med 2,5 mio. kroner:

- Landsbyhuset er et rigtig godt eksempel på, hvordan man kan tænke arkitektur og indhold sammen i et hus, som samler bevægelse, kultur og sociale aktiviteter. Jeg er sikker på, at Landsbyhuset bliver præcis det levende og dynamiske sted, som Gyrstinge har ønsket sig, og at huset vil kunne inspirere mange andre landsbyer, siger projektleder Astrid Bruus Thomsen, Realdania.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125