23948sdkhjf

Forskere viser vejen for 3D i byggebranchen

Et digitalt pilotprojekt på Syddansk Universitet (SDU) kan vende op og ned på byggeriets planlægning og udførelse af renoveringsprojekter.
Et af målene med projektet har været at finde ud af, om brug af 3D-teknologi i den eksisterende bygningsmasse kan være med til at reducere forekomsten af fejl og mangler.

Samtidig ville man ville undersøge, om digitaliseringen kunne forenkle tilbudsgivningen og den efterfølgende byggeproces.

Hvad betyder 3D-laserscanning for fremtidens byggeri?
Kristian Birch Pedersen fra Rambøll A/S i Århus har, i samarbejde med Universitets- og Bygningsstyrelsen, været med til at implementere teknologien i pilotprojektet.

Han er ikke i tvivl om potentialet i 3D-laserscanning:

- Det paradoksale ved byggebranchen er, at vi bruger lige så lang tid i dag på at bygge 1 m², som man gjorde for 40 år siden. Udviklingen har stået stille, og den lille udvikling, der trods alt har været i branchen, har været fokuseret på byggematerialerne, og ikke så meget på processerne. Men det ser ud til at skulle ændre sig nu, siger Kristian Birch Pedersen og fortsætter:

- Med den nye teknologi får vi en øget sikkerhed for, at tidsplanen og økonomien i projektet holder. Alt fra projekteringen, indhentning af tilbud, mængdeberegninger, til projekt- og økonomistyring, bliver lettere med 3D bygningsmodellen. Alle oplysninger er samlet ét sted; fx typen af gulvbelægning og antallet af vinduer og vandhaner. Og deres placering er præcis ned til én millimeters nøjagtighed. Det fås ikke bedre, fastslår han.

Stort potentiale
Projektleder hos Universitets- og Bygningsstyrelsen, Mie Thomsen, er overbevist om perspektiverne i teknologien.

Hun peger blandt andet på, at der er store gevinster at hente ved at genbruge de samme valide data i alle byggeriets faser. Det skal ske via en digital platform på internettet, hvor alle byggeriets parter kommunikerer og udveksler information i en åben standard (IFC format):

- På den digitale platform har alle adgang til de nyeste data, så snart de foreligger. Det gælder for os som bygherre, selvom vi ofte sidder langt fra byggeriet, og det gælder for håndværkerne på byggepladsen. De vil modtage en sms, når der kommer en ny relevant tegning til dem, forklarer Mie Thomsen og tilføjer, at alle byggeriets parter på den måde sparer både tid og ressourcer:

- Ny teknologi er lig nye muligheder. Vi ser et stort potentiale i, at vi nu kan renovere den eksisterende bygningsmasse i 3D. Den hastige udvikling indenfor 3D i byggeriet åbner mulighed for nye idéer fra mange typer af små og mellemstore virksomheder. Nu har vi fået opmålt bygningerne på SDU i 3D, og så skal vi til at se på besparelsespotentialet, når selve renoveringen går i gang. Men der vil gå op mod to år før vi kan lave den endelige evaluering på hele projektet. Men det virker lovende, slutter Mie Thomsen.

Baggrund
I dag anvender byggebranchen eksisterende papir- eller digitale tegninger i 2D, når en bygning skal udbygges eller renoveres. Ofte er tegningerne utidssvarende, fordi mindre ombygninger eller lokaleændringer ikke er ført ind på tegningerne.

Når en bygning efterfølgende skal renoveres, bliver det derfor en besværlig og bekostelig affære at beregne tilbud og materialepriser ud fra de fejlbehæftede tegninger. De unøjagtige tegninger bliver en omkostningskrævende faktor, som forfølger byggeriet, lige fra det udbydes i licitation til sidste fodpanel er banket på plads.

Men med den nye anvendelse af 3D-teknologien, hvor man får en nøjagtig opmåling af de eksisterende forhold i bygningerne, kan mange af disse problemer imødekommes. Parterne bag pilotprojektet håber på, at op mod halvdelen af de fejl og mangler man i dag oplever i forbindelse med renoveringer, vil kunne undgås, hvis 3D-teknologien med laserscanning bliver hverdagens arbejdsform i byggebranchen.

Læs mere på www.ubst.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078