23948sdkhjf

Bygningsreglementet strammer skruen

Krav til bedre dokumentation af energiforbrug

Fra den 1. juli i år stiller bygningsreglementet krav om, at belysnings-, varme- og køle- og ventilationsanlægs energimæssige ydeevne og styring i alle nye bygninger skal testes og funktionsafprøves efter installation og inden de tages i brug.

Formålet er at sikre, at de krav, som stat, kommuner og private bygherrer stiller til tekniske installationer i nye bygninger rent faktisk overholdes, når byggeriet tages i brug.

Det er blandt andet Bygningsstyrelsens positive erfaringer med at bruge performancetesten i praksis de seneste par år, der er udgangspunkt for det nye krav i bygningsreglementet om funktionsafprøvningen.

Thomas Rysgaard fra Bygningsstyrelsen, som i styrelsen står for udviklingen og implementering af metoden til performancetest, har bidraget til at udarbejde vejledningen om funktionsprøvningen i bygningsreglementet. Han siger om funktionsafprøvningen i bygningsreglementet:

- Vi er i Bygningsstyrelsen glade for, at det arbejde vi ligger i at udvikle og forbedre måden, vi bygger på, har dannet grundlag for en opdatering af bygningsreglementet. Performancetest metoden er et resultat af løbende læring ude på byggepladserne. Bygningsstyrelsens performance test indarbejdes i alle vores udbud, og angiver hvordan udbetalinger til entreprenører kobles med en dokumenteret performance i de tekniske anlæg. Opdateringen af Bygningsreglementet indeholder flere af de tekniske elementer fra Bygningsstyrelsens performancetest. Dog uden kobling til udbud, økonomistyring og juridiske vilkår.

BR indeholdt også tidligere krav til indregulering og eftervisning af tekniske anlægs ydeevne. Der er dog mange bygherrer, der oplever en ringe funktionalitet i installationerne efter ibrugtagning, som også giver problemer med indeklima og for højt energiforbrug. Derfor er kravene skærpet mht. test og afprøvning af nye bygningers tekniske installationer før ibrugtagning. Det er bygherren (eller bygherrens repræsentant), der skal sikre, at funktionsafprøvningen er udført korrekt.

Mere information
Performancetesten på Bygningsstyrelsens hjemmeside

Bygningsreglementet per 1. juli 2017

Vejledning om funktionsafprøvning  

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125