23948sdkhjf

Vild idé: P-huset popper op som en prop

Tegnestuen Tredje Natur lancerer innovativt koncept, der kan løse storbyens udfordringer med regnvand, p-pladser og grønne byrum i ét og samme greb.

Hvordan begrænser vi mængden af parkeringspladser på gader og pladser? Hvordan opsamler vi mest muligt regnvand i tilfælde af ekstreme skybrud? Hvordan får vi plads til flere byrum? Og hvordan financierer vi klimatilpasning?

De fleste storbyer kæmper i øjeblikket med at finde svar på de spørgsmål. Tredje Natur kommer nu med et bud på en løsning, som håndterer de tilsyneladende ikke-relaterede udfordringer i ét og samme greb.

- Byerne er i en ekstrem situation, hvor der skal bruges milliarder på klimaafværgeløsninger og tilsvarende beløb på at håndtere byernes fortætning, navnlig konflikten mellem biler og byrum, så for os er det en selvfølgelig innovation at tænke løsningerne sammen. Det er alvorlig leg med de infrastrukturelle systemer, der giver reel levedygtighed og helt nye typer oplevelser tilbage til byens brugere, siger Flemming Rafn Thomsen, partner i Tredje Natur. 

Som en prop i et glas vand
Udgangspunktet er, at klimaudfordringerne i stigende grad tvinger byerne til at etablere store og meget dyre vandreservoirer under veje og pladser.

Med konceptet ”Pop-Up” vil Tredje udnytte de dyre kar ved samtidig at etablere underjordiske parkeringsfaciliteter, med byrum eller offentlige funktioner på toppen.

Til hverdag vil vandreservoiret være tomt og parkeringsstrukturen fungere som et standard underjordisk parkeringshus med adgang via en rampe i stueplan. Ved kraftig regn vil reservoiret begynde at blive fyldt og anlægget presses op i terrænet og blive synligt i bybilledet, som en prop i et glas vand.

- Med Pop-Up har vi et menneskeligt svar på menneskeskabte problemer, der, ved at kombinere flere udfordringer i én samlet løsning, viser verden, hvorledes klimatilpasning, mobilitet og byudvikling ikke behøver at være hinandens modsætninger i fremtidens levedygtige byer, siger Ole Schrøder, partner i Tredje Natur.

Et multidisciplinært designkoncept
Projektet er udviklet i samarbejde med ingeniørvirksomhederne Cowi, som har bidraget til projektet med konstruktion og teknik, og Rambøll, som har bidraget med økonomiske beregninger.

Vandreservoiret og parkeringsanlæggets runde form gør strukturen lettere og hjælper dermed på opdriften, mens reservoiret ved hjælp af hoop-effekten fra den cirkulære form af indfatningsvæggen sikres imod vand- og jordtryk.

Parkeringsanlæggets spiralformede rampe gør det muligt at køre, cykle og gå til og fra anlægget i stueplan, uanset vandstanden i vandreservoiret. Når kloaksystemet efterfølgende igen har kapacitet til at håndtere regnvandet, ledes vandet stille og roligt ud, hvorefter parkeringsdelen sænkes. Det øger brugsværdien, mens den samlede anlægs- og driftsøkonomi reduceres.

- Pop-Up Parkering er et eksempel på et multidisciplinært designkoncept, som kombinerer trafik, konstruktioner og hydraulik. Ved hjælp af grundlæggende fysiske love adresserer konceptet de voksende udfordringer fra klimaændringer og byliv, forklarer project director Tommy Olsen fra Cowi.

Illustrationerne af Pop-Up-konceptet stammer fra St. John’s Park i New York. I september 2015 underskrev New York City Department of Environmental Protection (DEP) og Københavns kommunes Teknik- og Miljøforvaltning en samarbejdsaftale med henblik på, at udvikle innovative klimatilpasningsløsninger. Tredje Natur, Cowi og Rambøll har i den forbindelse deltaget i en række workshops i New York med det formål at udvikle skalérbare løsninger med afsæt i erfaringer fra klimatilpasningen af København.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141