23948sdkhjf

Energi-samarbejde sikrer investeringer for 490 mio. kr.

I Randers er det blandt andet blevet til udskiftning af et oliefyr, renovering af solfangere og nye loftsisolering

Region Midtjylland har siden 2014 organiseret samarbejdet i investeringsprogrammet CeDepi, hvor 11 kommuner har fået adgang til rådgivning frem mod investeringer i energieffektive løsninger i bygninger og gadebelysning.

Deltagerne i CeDepi har på den baggrund gennemført grønne investeringer for 280 mio. kroner, mens der er igangværende projekter for 210 mio. kroner. Det giver en samlet grøn investering på 490 mio. kroner i projektet, hvilket overstiger målsætningen, der lød på 431 mio. kroner, da CeDepi startede i 2014.

Reduktion på 7.700 ton
EU har støttet programmet med 17,2 mio. kroner, der er gået til teknisk rådgivning og anden forberedelse af investeringer.

Afslutningsrapporten i CeDepi viser markante driftsbesparelser og bedre indeklima i bl.a. skoler og idrætshaller i de 11 kommuner.

Tusindvis af gadelys er blevet udskiftet til energirigtige nye, og investeringerne i projektet vil, ifølge rapporten, samlet set reducere udledningen af CO2 med 7.700 ton per år.

Randers Materielgård og oliefyret
Et af de steder, hvor der er blevet gennemført et projekt, som følge af investeringen fra EU, er på Randers Materielgård.

Her sang det gamle oliefyr på sidste vers med en meget lav virkningsgrad på kun 62 procent. 

I stedet for oliefyret har Randers Materielgård fået to stk. Fröling P4 træpillekedler hver med en ydelse på 80 kW og en virkningsgrad på 94 procent. Da træpillekedlerne er fyret med biobrændsel er den fremtidige varmeproduktion blevet CO2-neutral, og varmeregningen, før fyrets virkningsgrad, er faldet fra ca. 0,68 kr./kWh ned til 0,31 kr./kWh.

Mere end træpillekedler
Da der var en kæmpe besparelse ved udskiftningen af oliefyret, var der mange penge til overs, som kunne anvendes til andre energibesparende opgaver på materielgården.

Derfor blev bygningens 1.475 kvadratmeter screenet for at finde ud af, hvor det store energiforbrug på 47.619 liter fyringsolie og 152.761 kWh el om året, lå.

På materielgårdens primære bilværksted blev der fundet et rent udsugningsanlæg, uden varmegenvinding. Det blev udskiftet ligesom samtlige vinduer i hele værkstedsafdelingen og administrationsbygningen. 

Derudover er der hængt nye Troldtekt-lofter med 300 mm isolering op

Udskiftning af solfangere
Materielgården fik for mange år siden etableret solfangere til at hjælpe med opvarmning af deres brugsvand. Over tid er mange af solfangerne gået i stykker, rør er tærede og pumpen kørte ikke.

Derfor blev det besluttet at demontere de gamle solfangere, og anskaffe nogle nye, til at supplere den 750 liter store brugsvandsbeholder med varme.

Sidst men ikke mindst blev der installret enkeltrumsstyring af varmeforbruget i alle rum. 

Til at tage og føle på
For at sikre sig, at energibesparelsen opnås er der sat 15 energimålere op i Randers Materielgård.

Med så mange energimålere, har Randers Materielgård mulighed for at måle forbruget alle steder i bygningen, og finde ud af hvis forbruget er højere end forventet, og hvor problemet er henne.

Den endelige energibesparelse ved hele projektet er også til at tage og føle på. Ved oliefyret brugte man 516.468 KWh om året, mens man nu med træpillefyret og hele energi-make-overen forventes at bruge 117.740 KWh om året.

Udskiftningen af fyret har også givet en god CO2-besparelse. Før udledte man i alt 142,5 kg/år - i fremtiden forventes det tal at ligge på 41 kg/år.

Om CeDepi

  • CeDEPI (Central Denmark Energy Planning and Investment) er et tværkommunalt/regionalt investeringsprogram under den såkaldte ELENA-ordning støttet af den Europæiske Investeringsbank.
  • Region Midtjylland har faciliteret samarbejdet med kommunerne: Norddjurs, Syddjurs, Samsø, Randers, Favrskov, Silkeborg, Horsens, Hedensted, Viborg, Herning og Ringkøbing-Skjern.
  • EU har støttet programmet med 17,2 mio. kroner, der er gået til teknisk rådgivning og anden forberedelse af investeringer.
  • Målet var at der skulle nås investeringer for 431 mio. kr. Det mål har projektet nået – og mere til, da der siden starten i 2014 er igangsat energiprojekter for i alt 490 mio. kroner.
  • ELENA-ordningen er også i spil i et andet aktuelt Midtjysk projekt på Energiområdet, nemlig REFER, der retter sig mod fremtidssikring af regionens fjernvarmeværker. 
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.273