23948sdkhjf

Rubow Arkitekter vinder projekt med 84 boliger

OK Fonden og institutionen Himmelev Gl. Præstegård er klar med en nytænkende plejeboligbebyggelse i Roskilde Kommune.
Det var et enstemmigt bedømmelsesudvalg, der forleden udpegede Rubow Arkitekter, Balslev Rådgivende Ingeniører og landskabsarkitekterne fra Opland som vinder af konkurrencen.

Bebyggelsesplanen tager afsæt i tanken om et landsbysamfund, der er kendetegnet ved varierede rumforløb, intime pladser, grønne stræder, visuelle markeringer af de enkelte boliger samt et stort samlende torv:

- Vi har et ønske om altid at sætte mennesket i centrum. Plads til forskellighed – også i alderdommen – og mulighed for socialt og trygt samvær i boliger med dagslys, luft og udsyn med et privat og hjemligt præg, er efter vores mening afgørende i udformningen af ældrebolig- og centerbyggeri. Målsætningen er, at vi også selv skal kunne bo og arbejde der, siger partner Lars Hetland.

Udendørs torv som bebyggelsens centrum
Himmelev Gl. Præstegård disponeres i ét plan, hvilket skaber en høj grad af identitet i den bygningsmæssige skala. Bebyggelsen udløber fra det centrale torv, som er fredet fra kørende trafik.

Torvet er områdets udendørs aktivitetsrum, og herfra skabes direkte adgang til de tre forskellige boligtilbud. Som afslutning på torvet sammenkittes plejecentres boligstræder af et fælleshus.

Plejecentret udføres som fire knækkede forløb, struktureret som sammenbyggede huse omkring indre grønne stræder. Strukturen giver minder tilbage til landsbyernes bugtede gadeforløb.

Opføres i etaper
Boligerne er udlagt i en komposition af individuelle huse, der er sammenbygget i forløb omkring stræder og haver, der strækker sig fra nord til syd på grunden.

Plejeboligens plandisponering er nytænkende. Med en smal husdybde sikres gode daglysforhold. Fremskudte karnapper bidrager til den menneskelige skala og orienterer stuen mod flere verdenshjørner og den enkelte bolig har varierende rumlighed indenfor sine zoner.

Temaet om huset og hjemmet har været ledetråden for alle valgte løsninger, både i bebyggelsens ydre og indre, - i form, materiale og indretningsforslag.

Det nye Himmelev Gl. præstegård skal efter planen opføres i etaper, mens de eksisterende bygninger er i drift.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078