23948sdkhjf

Til minde om arkitekt Knud Friis

Nekrolog over Knud Friis, grundlægger af tegnestuen Friis & Moltke.
Af Palle Hurwitz, ansat i Friis & Moltke siden 1978 og partner fra 1994

Det er med stor sorg, vi må meddele, at vi har mistet vores grundlægger af firmaet Friis & Moltke, arkitekt Knud Friis.

Knud døde torsdag den 25. november, 84 år gammel. Et enestående kreativt og aktivt liv er nu forbi. Knud har i en periode haft afgørende indflydelse på dansk arkitektur og stået for banebrydende projekter både i Danmark og i udlandet.

Enfamiliehuse lagde fundamentet
Efter endt uddannelse i 1950 fik Knud arbejde i Grønlandsstyrelsen men flyttede senere til Århus for at arbejde ved C.F. Møller. I 1954 startede han arkitektfirmaet Friis & Moltke sammen med Elmar Moltke (1924-1997).

Fordelagtige statslån i 1950'erne gjorde folk i stand til at opføre egne huse, og det skulle der bruges arkitekter til. Der kom bud efter Knud Friis, for det rygtedes hurtigt, at Knud var en særdeles talentfuld og meget anderledes arkitekt. Firmaet fik mange opgaver med nye enfamiliehuse, og det lagde fundamentet for firmaets virke fremover.

Knud Friis og udlandet
Mange væsentlige opgaver er det blevet til i de fem årtier, hvor Knud har været særdeles aktiv. Efter villaerne blev opgaverne og udfordringerne større og projekterne med. Boligbyggerier, hoteller, konferencecentre, rådhuse, skoler, gymnasier, administrationsbygninger, kirker, kollegier og meget andet kom til over hele landet.

Der var også efterspørgsel efter Knud i udlandet. I München vandt Friis & Moltke i 1972 et visionært og smukt projekt til uddannelsescenter for Siemens, og senere var Knud arkitekt på en række store konferencecentre i USA.

En god leder
Knud har igennem hele sit virke arbejdet målrettet på at skabe god arkitektur. ”Goe`huse” som han altid sagde. Sammen med tegnestuen har han udviklet banebrydende design, og tegnestuens arbejder, specielt i 1960erne og 1970erne, har været forbillede for mange unge arkitekter.

Knud har igennem hele sit virke været en fighter - lige fra han i den tidlige ungdom vandt DM i højdespring og til den faglige kappestrid i de mange arkitektkonkurrencer, som han har stået bag.

Knud har altid været uhyre kritisk overfor sit eget arbejde. Kun det bedste var godt nok. Han har også været med til at skabe en generøs tegnestue, en god arbejdsplads med højt til loftet og fokus på de store visioner. Knud var god til at lytte til sine medarbejdere og få det allerbedste ud af dem. Det har aldrig været kedeligt at arbejde ved Friis & Moltke og især ikke for Knud.

En perlerække af hædersbevisninger
Knud har for sit store engagement og betydningsfulde byggerier fået mange faglige anerkendelser. Heraf kan nævnes Træprisen i 1959, Eckersberg Medaljen i 1967, Nykredits Arkitekturpris i 2000, som de mest prestigefyldte. Knud var ”Honorary Fellow of The American Institute of Architechs” , Æresmedlem af Bund Deutscher Architekten og formand for Dansk Arkitekturcenter fra 1987-1989.

Stod bag Arkitektskolen i Århus
Knud var en af initiativtagerne til oprettelse af Arkitektskolen i Århus. Han var professor og afholdt lærer på skolen fra 1967 til 1970, hvor han underviste i bygningskunst og arkitektur. Store opgaver på tegnestuen krævede imidlertid Knuds fulde engagement og dette, mente han, kunne ikke forenes med arbejdet som professor på skolen.

Men Knud har med stor entusiasme fortsat sin tilknytning til arkitektskolerne som censor ved afgangseksaminer og ikke mindst ved mange spændende forelæsninger.

Integrerede arkitektur og billedkunst
Knud lagde stor vægt på, at projekterne havde en høj æstetisk værdi. Det var væsentligt at kunst blev en integreret del af byggerierne.

Allerede i de første større projekter fra slutningen af 1950'erne arbejdede han tæt sammen med billedkunstnere, hvoraf samarbejdet med Emil Gregersen blev det mest omfattende og et af de bedste eksempler på, hvordan kunst og arkitektur kan integreres.

Den private Knud Friis
Privat dyrkede Knud maleriet med stor iver. Den sparsomme fritid blev ofte brugt til at male i den smukke natur omkring hans sommerbolig ved Kjærgaard Strand i Nordjylland.

Ofte var motiverne landskabet og dyrene, som Knud dyrkede med stor professionalisme. Han var medlem af Vrå Udstillingen, og fast udstiller, hver sommer.

Knud havde den sorg at miste sin hustru Bodil (Buller) igennem 50 år for kun 8 måneder siden. Mens Knud altid var på farten og havde gang i nye projekter, var Buller det faste holdepunkt i hjemmet på Højen i Brabrand.

Hun var en fantastisk og uundværlig støtte for Knud og et omdrejningspunkt for hele familien. Knud og Buller var meget gæstfrie og Knud elskede at have besøg af venner og af tegnestuens mange internationale gæster.

Knud var aktiv næsten til det sidste og hans humor, indsigt og store engagement vil blive savnet af alle på tegnestuen.

Kilde: Friis & Moltke

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079