23948sdkhjf

Arkitektfirma bygger egne passivhuse

Kærsgaard & Andersen ser et stort potentiale i passivhuse. Derfor bygger firmaet nu fire boliger, der på én og samme tid vil fungere som eksperimentarium og udstillingsvindue.
Hvor giver det økonomisk mest mening at bygge topmoderne lavenergihuse? Og hvor er den arkitektoniske udfordring tilstrækkelig stor?

Det er nogle af de spørgsmål, som Kærsgaard & Andersen vil finde forsøge at besvare i forbindelse med et nyt passivhus-projekt i Nørholm øst for Aalborg.

Det aalborgensiske arkitekt- og Ingeniørfirma har netop indledt byggeriet af fire 135 m² store boliger, der opføres som dobbelthuse på en 2.200 m² stor grund i den nordjyske by.

Passivhus-konceptet bliver stort
Kærsgaard & Andersen er selv bygherre på projektet, og målet er at blive klogere på, hvad der sker, når tanker og teorier møder virkeligheden:

- For Kærsgaard & Andersen bliver etableringen på en gang et eksperimentarium og et udstillingsvindue, siger Jens Kærsgaard, der er den ene af partnerne i firmaet.

- Vi er overbeviste om, at passivhus-konceptet i takt med energiprisernes stigning også bliver stort herhjemme, og vi vil som rådgivervirksomhed, der huser både arkitekter og ingeniører, gerne være med. Også i forhold til større boligbyggeri, hvor vi normalt lægger stort fokus, fortsætter han.

Stor interesse for at købe boligerne
At placere husene i netop Nørholm er langt fra et tilfælde. For det første fordi fortjenesten ved reduktion af energiudgifterne er størst på landet, da der ikke er adgang til billig fjernvarme.

For det andet er de faglige udfordringer store i Nørholm, fordi der her skal tages ekstra arkitektonisk hensyn til omgivelserne i landsbymiljøet, hvor mange af de gamle huse og gårde er underlagt en såkaldt bevarende lokalplan:

- I netop Nørholm har vi som arkitekter og ingeniører virkeligt skulle vise, hvad vi kan, siger Jens Kærsgaard.

Kærsgaard & Andersen har allerede modtaget adskillige henvendelser fra interesserede købere til de færdige boliger, selvom de endnu ikke er sat til salg. Boligerne ventes indflytningsklar til sommer og kommer til at koste omkring 2,5 mio. kroner stykket.

Som beboer i de energirigtige boliger bør man kunne spare omkring 20.000 kroner om året på energiregningen i forhold til flertallet af huse opvarmet med oliefyr.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094