23948sdkhjf

Studerende designer verdens største zoo

To ingeniørstuderende har som de første fået lov til at byde ind med et designforslag til Randers Regnskovs nye kæmpeprojekt "World Dome".
En gigantisk kuppel til overdækning af en indendørs zoologisk have og et areal på 63.000 m² inddelt efter kontinenternes og verdenshavenes biosfærer.

Den udfordring har to studerende fået lov til at arbejde med som en del af deres speciale på civilingeniøruddannelsen i byggeri ved Aarhus School of Engineering. Resultatet vækker begejstring hos Randers Regnskov:

- Det er en meget svær konstruktionsmæssig opgave at designe en kuppel af den størrelse, når man samtidig skal tage hensyn til, at bygningen skal indeholde forskellige etaper og klimazoner. De studerendes forslag er gennemtænkt både statisk og arkitektonisk, siger Ole Sommer Bach, som er kurator i Randers Regnskov.

Han understreger, at designforslaget har givet mange nye idéer i projektets indledende fase, der går forud for byggeriet.

Publikum tæt på dyrene
De studerende har igennem en integreret designproces beregnet, hvordan byggeriet får en optimal holdbar og sikker konstruktion, og de har ladet kreativiteten få frit spil:

- Vi har anlagt en ny vinkel på den formgivende proces, hvor vi fra start tænker bygningens konstruktioner ind som en del af æstetikken. På den måde opnår vi et både statisk og arkitektonisk gennemtænkt byggeri, siger Ronni Lundoff Madsen fra Aarhus School of Engineering

I designforslaget er "World Dome" formet som en ellipse med en fast defineret geometri fra naturens verden. Bygningen er helt uden søjler. I stedet for er der store, hule gitterør i taget, som på én gang udgør bygningens bærende bjælker og gangbroer for de besøgende:

- Vi har forsøgt at gøre bygningens bærende elementer til en del af totaloplevelsen. Når man er på besøg i World Dome skal man føle, at man færdes i dyrenes oprindelige miljø. Det skal være nemt at betragte dem på nært hold uden at blive forstyrret af konstruktionerne, forklarer Jacob Christensen fra Aarhus School of Engineering.

World Dome bliver en markant del af Randers Regnskovs store fremtidsplan Planet Randers, og det samlede byggeri bliver Danmarks dyreste efter Operahuset.

Randers Regnskov kan endnu ikke fastslå, hvornår World Dome er færdig til at åbne dørene for besøgende.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094