23948sdkhjf

Her er Lemvigs nye klimavartegn

3XN, Orbicon og SLA bag vinderforslag i arkitektkonkurrencen, hvor 20 hold ville være med

At skabe Danmarks internationale klimacenter.

Det er visionen for det kommende Klimatorium på Lemvig Havn, som netop er vist frem for første gang.

Bag vinderprojektet står 3XN, Orbicon og SLA, der har skabt et byggeri i to etager med et bølgeformet indgangsparti – som en hyldest til områdets natur, fiskerkulturen, og den lokale byggeskik, der er stærkt præget af lokale klimaforhold.

- Ud af et stærkt felt af spændende forslag er valget faldet på denne flotte bygning, der passer rigtig godt ind i det maritime udtryk på Lemvig Havn. Bygningen indfrier forventningen til et internationalt Klimacenter placeret i Vestjylland, siger borgmester Erik Flyvholm fra Lemvig Kommune, der står bag projektet sammen med Lemvig Vand og Spildevand.

Hvad er Klimatorium?

Lemvig Klimatorium er en del af Region Modtjyllands projekt Coast to Coast Climate Challenge (C2C CC).

Det overordnede mål med samarbejdet i C2C CC er at sikre værdier mod ødelæggelser forårsaget af kraftige klimaændringer.

C2C CC består af 31 partnere og 24 projekter som har en udført værdi på 3 milliarder kroner.

Klimatoriet i Lemvig og AquaGloben i Skanderborg er fyrtårnsprojekter, som skal understøtte vidensdeling og formidling om vand.

Klimatoriets hovedformål er at fokusere på saltvand; at samle viden om vand med relevans for såvel erhvervslivet som for turismen og befolkningen.

Klimatoriets bygning skal stå færdig i 2020 og skal være energineutral.

Lemvig Vand og Spildevand A/S er hovedaktør.

(Kilder: Lemvig Kommune og Visit Nordvestjylland)

Interessen for at være med til at designe det nye klimacenter på Lemvig Havn har været stor. 20 hold af arkitekter, ingeniører og landskabsarkitekter bød ind, og af disse blev fem prækvalificeret til konkurrencen.

- I mine 10 år som bygherrerådgiver har jeg aldrig oplevet så stor en interesse for en opgave. Ideen er unik, et internationalt klimacenter skal selvfølgelig ligge i Lemvig, hvor tingene sker, det er det rådgiverne gerne vil være med til at skabe, siger Ane Rose fra Niras, der er bygherrerådgiver på projektet.

Klimatorium på Lemvig Havn er udset som centrum for udviklingsprojekter inden for forsyning og klima, som videnbank og rugekasse for nye klimaiværksættere, og som arbejdssted for medarbejderne i Lemvig Vand & Spildevand.

Ifølge tidsplanen skal den nye bygning stå klar i år 2020. Og direktør, Lars Holmegaard fra Lemvig Vand & Spildevand glæder sig til at flytte ind med medarbejderne.

- Klimaudfordringer er en trussel. Lemvig er et af de mest udfordrede steder. Som forsyning med værdier for over én milliard kroner er vi særlig udfordret, og gør vi ikke noget, vil det ramme forbrugerens pengepung. Men klimaudfordringer kan vendes til noget positivt.  Der kan skabes løsninger, der kan sikre værdierne. Der kan skabes arbejdspladser. Der kan skabes formidling, siger Lars Holmegaard, direktør i Lemvig Vand & Spildevand.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14