23948sdkhjf

Cubo Arkitekter vinder Nykredits Arkitekturpris

En fornem, holistisk portefølje af bygningsværker ligger bag valget af Cubo Arkitekter, Århus, som modtagere af Nykredits Arkitekturpris 2011 på 500.000 kroner.
Nykredits kontorer på Kalvebod Brygge i København danner rammen, når kulturminister Per Stig Møller den 31. maj overrækker Nykredits Arkitekturpris 2011 til Cubo Arkitekter

Baggrunden for valget er, at den aarhusianske tegnestue i dag kan fremvise en imponerende produktion af projekter, der hver især demonstrerer, hvordan man kan kombinere funktionalitet med oplevelser, æstetik og kunstneriske værdier.

Cubo er især kendt for de to hovedværker Egaa Gymnasium ved Aarhus og kulturcentret Nordkraft i Aalborg, der begge fremstår som nogle af de fornemste eksempler på dansk arkitektur.

Konkurrencer som en væsentlig krumtap
Ved samme lejlighed modtager Jaja Architects Nykredits Motivationspris 2011 på 100.000 kroner. Jaja er en ung og forholdsvis nyetableret tegnestue, der ofte har arbejdet med projekter på tværs af landegrænser.

I 2007 fik tegnestuen sin første internationale anerkendelse i konkurrencen om Stockholms Hovedbibliotek, hvor de i et deltagerfelt på 1176 fik en fornem 4. plads:

- De to modtagere af Nykredits arkitekturpriser har det til fælles, at begge betragter det at deltage i konkurrencer som en væsentlig krumtap for deres virke og strategi. Begge kombinerer ekspertise med nye kreative måder at tænke arkitektur ind i forskellige samfundssammenhænge – uanset om det er herhjemme eller i udlandet, fortæller arkitekt Klaus Toustrup, formand for Nykredits prisudvalg, og tilføjer:

- I 2010 kunne Cubo føje hele ni vundne konkurrencer til referencelisten. Kendetegnende for deres projekter er, at et byggeri ikke alene skal være tilgængeligt i helt traditionel forstand, hvor en bygning formes, så den tilgodeser alle medborgere uanset handicap, men også skal formes efter naturen og være tilgængelig i en social og kulturel forståelse.

Arkitekturpris i særklasse
Nykredits Arkitekturpris er Skandinaviens største og er siden 1987 blevet uddelt af Nykredits Fond til førende profiler som Jørn Utzon, Henning Larsen og Olafur Eliasson.

- Århusianske Cubo har de sidste mange år markeret sig på den danske arkitekturscene og hører hjemme i toppen af dansk arkitektur, så derfor er de et naturligt valg til årets arkitekturpris. Med motivationsprisen har vi ønsket at anerkende en anden og nyere profil og bakke op om tre fremadstormende arkitekter, der er fulde af kreativ kraft og strategisk nytænkning. Den globalt orienterede tegnestue Jaja vil uden tvivl komme til at sætte sit præg på fremtidens arkitektur, siger koncernchef i Nykredit Peter Engberg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078