23948sdkhjf

Pandaer i zoo får træstammer med indlagt varme

Når to pandaer i april ankommer til det nye pandaanlæg i Zoologisk Have i København, kan de slænge deres dovne kroppe på store sten og træstammer med indlagt køl og varme.

Systemleverandøren Neotherm har nemlig leveret tre sten og to træstammer til udeanlægget, og selvom det blot er en lille del af Neotherms levering, er det den mest usædvanlige.

- Det er sjovt, når vi får den slags specialopgaver ved siden af vores mere traditionelle VVS- og ventilationsopgaver, og selvfølgelig kan vi også det - lave sten og træstammer med indlagt køl og varme, lyder det muntert fra projektansvarlig Ole Puggaard fra Neotherm i en pressemeddelelse.

De nye sten og træstammer skal hjælpe pandaerne til at termoregulere og opsøge ekstra afkøling eller varme alt efter, hvad de har brug for.

Samtidig er der en særlig grund til, at køle- og varmeelementerne etableres i et miljø, der minder om det, de kommer fra.

- Når varme- og afkølingsmulighederne er lavet i form af vandløb og kunstige sten og stammer, skyldes det, at vi både skal give dyrene muligheder for naturlig adfærd og samtidig give gæsten en ide om dyrets naturlige levested, forklarer zoolog Katrine Friholm.

Falske stammer
Sten og stammer er i det nye anlæg er placeret, så publikum får et godt udsyn til pandabjørnene, hvis dyrene får lyst til at varme eller køle af.

Både sten, stammer, klipper og vandløb er bygget op i grove stålkonstruktioner - nogle af dem med indlagt ”gulvvarme”. Udenpå stålkonstruktionen er de formet i sprøjtebeton og malet, så de ser naturlige ud. Det arbejde er udført af firmaet ScenArea, som er specialister i kunstige klipper og landskaber.

Panda-anlæg i Zoo er tegnet af arkitekt Bjarke Ingels som et kæmpe Yin og Yang symbol, og Schønherr Landskabsarkitekter har designet indretningen af udeanlægget med vandløb, træer og sten, der gerne skulle få de to pandabjørne fra Kina til at føle sig hjemme. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.235