23948sdkhjf

Ny model for beregning af intelligente dobbeltfacader på vej

En ny model for beregning af intelligente, dobbeltfacader, skal gøre det nemmere at udnytte potentialerne i facadekonstruktionerne.
Cowi er gået sammen med Statens Bygningsforskningsinstitut (SBi), Aalborg Universitet og en leverandør af løsninger til naturlig ventilation om at udvikle en ny model til beregning af intelligente dobbeltfacader.

Intelligente, dobbelte glasfacader er populære bygningskonsturktioner, da de selv kan lufte ud, varme, køle og slukke for det kunstige lys og dermed spare 90 % af energiforbruget i et hus. De virker dog ofte ikke, idet dobbelte glasfacader tit er anledning til temperaturer, der nærmer sig kogepunktet om sommeren, kuldenedfald om vinteren og en solafskærmning, der kører op og ned uden grund hele året rundt.

Den nye model er et opgør med de komplicerede beregninger, der benyttes i dag. Målet er at gøre det nemmere at udnytte potentialerne i facadekonstruktionerne, og dermed lettere at projektere intelligente dobbeltfacader, der virker. Modellen vil være klar til brug i 2013.

Komplicerede beregninger
Årsagen til problemet er ifølge specialist i indeklima og energiøkonomi, Alice Diederichsen, fra COWI de nuværende beregningsmodeller:

- Som det er nu skal vi bruge op til to timers arbejde på at regne ud, hvordan luften bevæger sig inde i facaden i to sekunder.

Når beregningerne er så tidskrævende, så tager de ikke tilstrækkeligt højde for luftens bevægelser over døgnet eller de forskellige årstider. Det er det, der giver de voldsomme temperaturudslag. Det betyder ifølge Alice Diederichsen, at det store potientiale, der er i intelligente facader ikke udnyttes.

Model med plads til revolution
Den nye model vil gøre det nemt og hurtigt at beregne, hvordan luften bevæger sig i facaden over døgnet og de forskellige årstider - og hvad det betyder for indeklimaet.

Modellen vil også koble den kunstige belysning sammen med solafskærmningen, så de to lysformer kan spille sammen. Derudover tager modellen også højde for udviklingen.

- Modellen kan også integrere gennemsigtige solceller og materialer, der afgiver energi ved at skifte tilstand, fortæller Ph.d-stipendiat, Mette Havgaard Vorre fra Statens Bygningsforskningsinstitut (SBi).

Hun mener ikke, at udviklingen af den nye model vil volde de involverede parter de store problemer, da SBi og Aalborg Universitet allerede har stor viden om, hvordan luften bevæger sig i facaderne.
Læs mere om: Cowi
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125