23948sdkhjf

Top 10: Tonsvis af beton, jern og stål viger pladsen for milliardbyggeri

Per Aarsleff har totalentreprisen på mere end 100.000 kvm nybyggeri i hjertet af København

Igennem flere måneder er beton, jern og stål i tonsvis revet ned og fjernet fra Postgrunden ved Hovedbanegården i hjertet af København. 

På stedet opføres 110.000 kvm inklusiv Danske Banks nye hovedsæde som en integreret del af et helt nyt byområde. Hovedsædet bliver daglig arbejdsplads for omkring 4.000 ansatte og omdrejningspunkt for området. Desuden bliver her bankfilial, restaurant, café og retail arealer. Byggeriet er fordelt på 73.000 kvm til Danske Banks domicil og cirka 40.000 kvm til parkering og teknik. 

Aarsleff-koncernen har haft totalentreprisen på hele nedrivningen af den gamle postterminal, etablering af byggegruppe inklusiv spuns, hovedkloak og grundvandssænkning. 

Nu er det også Per Aarsleff, som tager hul på totalentreprisen på selve det store byggeri.

Hele tre mia. kr. løber byggeriet - fra pæle og parkeringskælder og op til toppen af bygningerne - op i. Den samlede projektsum er dog større, når nedrivning, byggegrube, grundkøb og lignende bliver regnet med. 

- Der er lavet en helt ny hovedkloak, som er ved at være færdigetableret, og man er godt i gang med at pælefundere, oplyser Robert V. S. Nellemann, ejendomsudviklingsdirektør ved Danica Pension, til Building Supply. 

Pt har man etableret omkring 500 pæle på Danske Bank-byggeriet. 

- I denne uge går vi i gang med fundamentet under første del af området, som er Danske Banks nye hovedsæde. Stålarmeringsnettet er lagt ud – herefter følger det egentlige betonarbejde, tilføjer Robert V. S. Nellemann. 

Aarsleff-koncernens teknikentreprenør, Wicotec Kirkebjerg, står for at udføre de tekniske installationer. 

Danica Pension er bygherre på projektet, Cowi er ingeniørrådgiver, mens Lundgaard & Tranberg Arkitekter er arkitektrådgiver. 

Åbne byrum skal være en naturlig passage
- Vi har brugt energi på at lave et - syntes vi selv - yderst attraktivt byrum med en ”high line” (et stisystem, red.) mod baneterrænet, forklarer Robert V.S. Nellemann. 

Rundt om tårnene etableres grønt miljø med buske, bænke og træer for alle byens borgere. Her vil også komme tilbud med caféer, restauration og butikker. Hermed vil man gøre det til en naturlig passage for gående fra fx Hovedbanen at krydse via de store pladser, der nu bliver etableret, frem for at gå langs diverse veje.    

- En af pladserne bliver så stor som Amagertorv. Det er store udeområder, som hidtil har været totalt lukket af - det bliver reelt en helt ny bydel, siger Robert V. S. Nellemann. 

Arbejder på entreprenør til næste etape
Det mere end 110.000 kvm store byggeri er dog kun første etape på Postterminalgrunden på Bernstorffsgade og på Carsten Nieburhs Gade i København. 

Danicas samlede projektinvestering på den tidligere postterminal løber op i cirka 7 mia. kr. På den rene entreprise ventes udgifterne at blive samlet 5 mia. kr. Hertil kommer så omkostninger til nedrivning, byggegrund, rådgivning med mere, der løber op i yderligere et par milliarder. 

Byggeriet i anden etape omfatter blandt andet to boligtårne med udlejningsboliger, to hoteltårne samt cirka 30.000 kvm til kontor og lignende. Med i planerne er også et sundhedstilbud i form af et sundhedshus eller tilsvarende. 

Hvem der får entreprisen på anden del af projektet skal vindes ved udbud, hvor forhandlingerne pågår, oplyser Robert V. S. Nellemann, som dog ikke kan sige, hvornår det ventes at komme på plads.

 

 

Artiklen er en del af temaet Top 10.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.156