23948sdkhjf

Det er svært at gøre op med de danske byggetraditioner

I Danmark bygger man traditionelt med elementbeton. Vi har dog meget at lære, hvis blikket rettes mod den internationale byggebranche, hvor in-situ beton bruges med succes.

Man skal ikke længere væk end vores nabolande, for at finde in-situ beton på flere boligbyggerier end i Danmark. Som multinational virksomhed med over 50 års erfaring med forskalling, forstår PERI godt den forsigtighed, der præger den danske byggebranche i forhold til brugen af in-situ beton.

  • ­De fleste virksomheder vil forståeligt nok gerne undgå unødige risici. Derfor gør man som man plejer, fremfor at afprøve andre teknologier. Men på den måde snyder man sig selv for en potentiel mergevinst. Ofte betyder manglende indsigt og viden omkring in-situ beton, at man ikke tør binde an med teknologien. Det er imidlertid en frygt, der ikke er hold i, siger Morten Brix, administrerende direktør i PERI Danmark.

Fordomme er let tilgængelige
De gængse fordomme om in-situ beton er, at det er for dyrt og derfor kun benyttes, hvis der ikke er andre muligheder. Til boligbyggeri er den lange leveringstid på elementbeton inkorporeret i planlægningen af projekterne. Hvis in-situ tænkes ind fra starten af projektet, kan bygherren stå med nøglen i hånden noget tidligere, og tid er penge.

  • Flere har en opfattelse af, at in-situ kun bruges ved specielle geometrier, men det kan effektivt bruges til helt klassiske snit i lejlighedsbyggeri, uden at byggeriet koster mere. Fordommene om in-situ er let tilgængelige, derfor vælges elementer uden at alternativet analyseres til bunds, forklarer Morten Brix.

Flere fordele
Traditionelt skal designet af råhuset være på plads meget tidligt i projektfasen, da der er lang leveringstid på elementer. Der er ikke leveringstid på In-situ og det er samtidig en fleksibel proces, med mulighed for designændringer, mens projektet kører. En anden åbenlys fordel er, at man opnår en væsentlig mindre etage højde, som i sidste ende giver plads til flere etager og dermed større værdi for bygherren. Desuden er der en bæredygtig cyklus i brugen af in-situ.

  • I en tid med fokus på bæredygtighed, er det værd at overveje designs, der kan tjene flere anvendelser, når markedsvilkårene skifter. In-situ er velegnet hertil, da man kan lave en konstruktion, der let kan modelleres om til andre formål og som samtidig har bedre akustiske og brandtekniske forhold. Det vil vi gerne i dialog med bygherrer og deres rådgivere om, siger Morten Brix.

Hos PERI håber og tror man, at branchen på sigt vil få øjnene op for alle fordelene ved brugen af in-situ beton i boligbyggeri.

  • De fleste har rigeligt at gøre med den daglige drift, og har svært ved at skifte metode. Når vi taler med rådgivere, arkitekter og de større totalentreprenører, er der mange af de før nævnte fordomme i spil. Heldigvis er der flere entreprenører, der vælger at specialisere sig i in-situ egenproduktion, der ofte giver et større indtjeningspotentiale og efter min mening, et bedre byggeri, slutter Morten Brix.
  • PERI har mere end 70 datterselskaber fordelt på 90 lande og 160 lagerpladser. På verdensplan er der mere end 9.500 ansatte.
  • Er en familiejet virksomhed fra 1969.
  • Leverer bæredygtige løsninger i form af forskalling, stillads og rådgivning til alle byggeprojekter.
  • Læs mere på www.peri.dk
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093