23948sdkhjf

K.B. Hallen vinder international pris

En enig dommerkomité peger på K.B. Hallen som vinder af Den Europæiske Stålpris 2019.

Det er The European Convention for Constructional Steelwork (ECCS), der står bag prisen. Den internationale dommerkomité fremhæver konstruktionens enkelhed, hvor stålbuerne understøtter elementer af beton og indgår i både tag- og dækkonstruktion. Det giver styrke til store søjlefri spænd og høj robusthed.

Bag nyopførelsen af K.B. Hallen står Kjøbenhavns Boldklub (KB) som bygherre, Christensen & Co. Arkitekter, Rambøll som rådgivende ingeniør, Einar Kornerup som hovedentreprenør og Give Stålspær som stålentreprenør.

- Vi er stolte af det skulderklap, det er, at K.B. Hallen er udvalgt blandt Europas fremmeste stålprojekter. Den buede form, der er så karakteristisk for hallen, stiller store krav til stålkonstruktionernes styrke og har absolut været en udfordring for ingeniørdesignet. Desuden skal hallen kunne holde til lidt af hvert – som ramme for en række forskellige sportsaktiviteter og koncerter, siger Hans Exner, som er fagprojektleder for stålkonstruktionerne på K.B. Hallen, i en pressemeddelelse.

Den internationale dommerkomité består af:

Lasse Kilvaer, Norge, bestyrelsesformand for AC4 Architectural Awards Committee og formand for juryen

Vincent de Ville de Goyet, Belgien, ingeniør, Design office Greisch

Philippe Samyn, Belgien, arkitekt, Samyn and Partners

Georg Pendl, Østrig, president ACE, Architects’ Council for Europe

Aris Chatzidakis, Grækenland, president of the European Council for Civil Engineers

Véronique Dehan, Belgien, secretary general ECCS

Mindre støj til naboerne
Den nye K.B. Hal blev indviet i december 2018, efter at hallen blev totalskadet af en brand i 2011.

Den buede form er udført mere moderne end i den oprindelige version af hallen, blandt andet med en søjlefri udkragning af førstesalen, der dermed fremstår som en ”svævende” etage mod øst og nord, hvilket stiller store krav til stålkonstruktionernes styrke og stivhed mod svingninger.

Kombinationen af stålbuer og betontag opfylder flere hensyn: Der anvendes traditionelle præfabrikerede byggeelementer svarende til nutidens byggeteknik; det tunge betontag giver den nødvendige lyddæmpning over for hallens naboer, hvad et lettere tag af stålplader eller træ ikke ville kunne; og ikke mindst er bueformen effektiv til at bære tagets vægt, der udgør den dominerende andel af lasten.

I den nye K. B. Hal kan scenen flyttes rundt. Stålkonstruktionerne i hallen er forberedt til ophængning af 50 tons lyd- og lysudstyr overalt i salen.

Prisoverrækkelsen finder sted i Bruxelles 14. oktober 2019.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098