23948sdkhjf

Se billederne: Danske betonbyggerier blandt Europas vigtigste

Et hospital, et vandreservoir et museum har fundet vej til og de 100 mest bevaringsværdige betonbyggerier i Europa

Vikingeskibshallen i Roskilde høster international hæder. Arkitekt Erik Christian Sørensens 50 år gamle værk er kommet på en liste over de 100 mest bevaringsværdige betonbyggerier i Europa i det 20. århundrede, ”100 from the 20th”.

Men museumsbygningen i Roskilde er bare et af tre danske betonbyggerier på listen.

Tinghøj Vandreservoir ved Gladsaxe og Herlev Hospital er også på listen, som offentliggøres mandag den 30.september i Vikingeskibshallen i Roskilde. Det skriver det europæiske projekt ”InnovaConcrete”, som står bag opgørelsen over de 100 væsentlige betonbyggerier, i en pressemeddelelse.

- Vi håber, at vi ved at afholde denne begivenhed i Danmark kan bidrage med formidlingen af den betydning dansk betonarkitektur har i europæisk sammenhæng, og særligt hvor betydningsfuld Vikingeskibshallen i Roskilde er, udtaler Gunny Harboe, arkitekt og formand for Icomos’ Scientific Committee of 20th Century Heritage, en international kulturarvsorganisation, som er partner i InnovaConcrete-projektet. 

I projektet er en række af de mest fremtrædende organisationer, eksperter og forskere inden for feltet gået sammen om dels at udvikle metoder til at bevare det 20. århundredes betonbyggeri, dels at formidle betonens og periodens arkitektoniske kvaliteter. 

For selvom modernismens betonbyggerier deler vandene og skaber ophedede diskussioner, så er beton et unikt byggemateriale med store kvaliteter. Men det kræver nogle gange mere at forstå og forklare dem end andre typer af byggeri, lyder det fra Camilla L. Nybye, arkitekt maa og formand for ICOMOS Danmark og den arbejdsgruppe, der står bag lanceringen af ”100 from the 20th”.

Arrangementet er fra dansk side støttet af Realdania, Dreyers Fond og Dansk Beton.

Om Herlev Hospital - fra 1965-76 og tegnet af arkitekterne Bornebusch, Brüel og Selchau - samt det mindre kendte, men mindst lige så bemærkelsesværdige Tinghøj Vandreservoir i Gladsaxe Kommune, der er tegnet af Ib Lunding i 1930, siger Susana Landrove, formand for Docomomo Iberico og ansvarlig for ’100 from the 20th’ listen:

- Tinghøj Vandreservoir er et fornemt eksempel på, at beton er særlig velegnet til vandbyggeri. Det fredede vandreservoir er yderst elegant i detaljen og har fokus på betonens form og fine stoflighed. Herlev Hospital er en milepæl for dansk betonteknologi og den høje kvalitet i dansk velfærdsarkitektur.

Find listen og se mere om de enkelte værker her på 100 of the 20ths websitet.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141