23948sdkhjf

Rejsegilde på det største bygningsværk i Grønland

14.000 tons betonelementer og 2.000 tons stål er fragtet til Grønlands hovedstad Nuuk, hvor MT Højgaard står for byggeriet af byens nye kontor- og butikscenter.
Centrets samlede areal bliver på 25.000 m², og det bliver dermed det største bygningsværk i Grønland. MT Højgaard holdt rejsegilde 8. september og forventer at aflevere hele bygningen den 1. juli 2012.

Det er egentligt lidt af et paradoks, at en af verdens koldeste hovedstæder ikke har et reelt butikscenter, hvor folk kan shoppe uden at fryse om ørerne. Ikke desto mindre er det et faktum, at Grønlands hovedstad Nuuk først får et egentligt indendørs indkøbscenter i juli 2012.

- Det grønlandske selvstyre har allerede købt sig ind i hele kontordelen, og den lokale supermarkedskæde Pisiffik sørger for en stor dagligvarebutik. Herudover kommer centret til at bestå af op mod 30 mindre butikker, siger projektchef i MT Højgaard, Jørgen Johansen.

Tidsplanen holder
På grund af de klimatiske forhold i Nuuk har der været fuld fart på byggeriet af Aantuukasik Centeret henover sommeren. De grønlandske vejrforhold gør det ekstremt vigtigt at få lukket bygningen, inden vinteren for alvor sætter ind med masser af sne og frost.

- Vi valgte fra start, at bygningen skulle opføres med elementer af beton og stål for at speede byggeprocessen så højt i vejret som muligt. Det har betydet, at vi konstant har haft op mod 100 mand på byggepladsen for at blive klar, forklarer Jørgen Johansen.

Og strategien har vist sig at være rigtig. Tidsplanen holder, og bygningen bliver alt andet lige afleveret til tiden 1. juli 2012. På den baggrund var det en både glad og stolt koncerndirektør i MT Højgaard Jens Nyhus, der holdt tale ved rejsegildet den 8. september i Nuuk.

- Jeg er stolt over, at vi er kommet så langt og at kvaliteten er så høj. Og så er her tale om en meget ryddelig og sikker arbejdsplads, hvilket jo er forudsætninger for, at vi kan udføre kvalitetsarbejde, siger han.

Borgmester begejstret for p-kælder
Også byens borgmester Asii Chemnitz Narup var tilfreds med såvel arbejdet som arbejdsmiljøet på byggepladsen. Hun udtrykte håb om, at centeret i fremtiden vil være ramme for et nytænkende og inspirerende handelsmiljø.

- Aantuukasik Centret bliver en markant bygning, som vil fylde meget i bybilledet. Det er derfor vigtigt, at det igennem sin egen udvikling også bidrager til byens udvikling. Og så er det positivt, at Aantuukasik Centret indeholder en parkeringskælder, der får bilerne væk fra gaden. Det er en tankegang, jeg tilslutter mig og som jeg ønsker at se mere af, siger hun.

Markant aftryk på byen
Aantuukasik Centeret er kun et af MT Højgaards mange fingeraftryk på bybilledet i den grønlandske hovedstad. Den bølgelignende svømmehal Malik, GrønlandsBankens nye hovedsæde samt de let genkendelige tvillingetårne er andre eksempler på markante bygningsværker med MT Højgaard som afsender.

Og MT Højgaard kommer også i fremtiden til at sætte markant præg på byggeriet i Nuuk. Senest har virksomheden vundet retten til at opføre et varmeværk i den nye bydel, Qinngorput.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125