23948sdkhjf

Dorthe Mandrup vinder 300 km nord for Polarcirklen       

Den danske tegnestue Dorte Mandrup har vundet konkurrencen om at tegne den nye attraktion, The Whale, 300 km nord for Polarcirklen i Andenes på øen Andøya i Norge. 

Fakta: The Whale

Bygherre: The Whale AS
Segment: Kulturbyggeri
Adresse: Andenes, Norge

Areal: 4.500 kvm
Status: Forventet 2022

Projektet er udført af:

Arkitekt: Dorte Mandrup A/S
Landskabsarkitekt: Marianne Levinsen Landskab 

Konsulenter:

Udstillingsdesign: JAC Studios
Ingeniør: Thornton Tomasetti
Kunstkonsulent: Anders Kold
Hvalforsker: Niels Øien

Det oplyser tegnestuen i en pressemeddelelse. 

Andenes betegnes som et af de bedste steder i verden at se hvaler, og The Whale kommer til at fortælle historien om havdyret gennem kunst, videnskab og arkitektur. 

Dorte Mandrup A/S vandt opgaven sammen med Marianne Levinsen Landskab, JAC Studio, Thornton Tomasetti, AT Plan & Arkitektur, Niels Øien og Anders Kold. 

- Andøya er et unikt sted, og The Whale er et helt ekstraordinært projekt. Vi får ikke kun mulighed for at skabe arkitektur i endnu et storslået landskab, vi er også med til at øge forståelsen for hvaler og bevaringen af det maritime liv, siger grundlægger og kreativ direktør, Dorte Mandrup, i pressemeddelelsen. 

Opløser grænsen mellem landskab og bygning
Bløde fjelde, åbent hav, midnatssol og nordlys karakteriserer øen Andøya, hvor The Whale skal bygges. Og den dramatiske natur over og under havets overflade har haft stor indflydelse på designet af vinderforslaget. 

Bygningen vokser naturligt ud af landskabet og rejser sig som en blød bakke på den stenede kyst – som havde en kæmpe løftet jordskorpen og skabt et hulrum nedenunder. 

Tagets blød kurve skal både lede tankerne hen på en hvalhale og den lille del af hvalens ryg, der er synlig over vandet. Overfladen på bygningen vil blive belagt med ubearbejdede sten fra området, der gennem tiden patinerer smukt og nænsomt udvisker grænserne mellem bygning og natur.

Fra 37 bud til én vinder

I foråret 2019 inviterede The Whale AS det internationale arkitektsamfund til at byde ind med forslag til opgaven om at designe en ny attraktion på øen Andøya i Nordnorge. 

Ud af 37 interesserede blev fire tegnestuer prækvalificeret: Dorte Mandrup, BIG, Snøhetta og Reiulf Ramstad. 

De afleverede designforslag i oktober, og fredag den 1. november 2019 blev Dorte Mandrup offentliggjort som vinder i Andenes.

Udover at mime en hval, skaber den buede facon en bakke – som lokale og besøgende har mulighed for at gå op på. Fra toppen vil der være ubrudt udsigt over havet, bjergene og for de heldige; nordlyset.

Indeni bygningen skaber store vinduer mod skærgården en visuel kontakt mellem omgivelser og udstilling, ligesom rå klippe stikker frem flere steder i bygningen. På mange måder flyder natur og arkitektur sammen i projektet, der har til formål at beskytte det maritime liv og miljø gennem sanselige og inspirerende udstillinger og arkitektur. 

Bygningen indeholder udstilling, café, kontorer og butik, og projektforslaget vil danne grundlag for den videre detaljering og opførsel af attraktionen. The Whale forventes at slå dørene op i 2022.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08