23948sdkhjf

Millioner i hus - Vikingetiden genopstår ved Køge

Et oplevelsescenter til 60 mio. kr. skyder op omkring vikingeborgen Ringborg ved Køge de kommende år. Det oplyser Museum Sydøstdanmark i en pressemeddelelse. 

Drømmen om at formidle den fantastiske historie om Harald Blåtands ringborg ved Køge bliver til virkelighed takket være en ny donation på 15. mio. kr. fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.  

Selve oplevelsescentret placeres i forbindelse med den nuværende parkeringsplads ved Ringborg og skal rumme fire funktioner integreret i samme bygning: udstillinger, den arkæologiske feltstation, eventcenter og servicecenter. Det forventes, at ca. 60.000 besøgende årligt vil lægge vejen forbi Borgring oplevelsescenter. 

– Med Borgring oplevelsescenter vil vi skabe en permanent formidling af den fredede ringborg, der bygger på resultaterne af undersøgelserne. Et oplevelsescenter, der perspektiverer borgen og varetager den samlede fortælling om ringborgene, vikingernes arkitektur, bebyggelse og landskab. Et sådant museum findes ikke i Danmark i dag!, siger Keld Møller Hansen, direktør for Museum Sydøstdanmark, i pressemeddelelsen. 

Arkitektkonkurrence på trapperne
Ringborgens symmetriske form - 145 meter i diameter - er i dag illustreret med høje cortenpæle, der markerer voldens formodede planlagte tværsnit. For at bringe denne formidling i overensstemmelse med den nyeste viden, og for at give en stærkere oplevelse af monumentet, erstattes den fysiske iscenesættelse med en ny markering. 

Der vil i forbindelse med realiseringen blive udskrevet en arkitektkonkurrence, når projektet er fuldt finansieret. 

Museum Sydøstdanmark planlægger at kunne slå dørene op for de første gæster i 2023. 

Projektet søges etableret og finansieret gennem fonde og Køge Kommune, og oplevelsescentret realiseres i nært samarbejde med Vallø Stift som grundejer, Slots- og Kulturstyrelsen som fredningsmyndighed og Køge Kommune som planmyndighed. 

Ifølge Torben Nielsen, der er bestyrelsesformand for Museum Sydøstdanmark, har A.P. Møller Fonden nu i to omgange uddelt i alt 35 mio. kr. til Borgring.

Vil gør ringborgene til verdensarv 

Fundet af Ringborg, den femte danske vikingeringborg, ved Køge føjede i 2014 et nyt og afgørende kapitel til historien om Harald Blåtand, der var konge cirka 958-987. Den historie bidrager med spændende og væsentlig viden om Danmarks fortid.  

På Borgring og i borgens opland blev der i 2016-2018 gennemført gennemgribende udgravninger. Undersøgelserne har medført en række nye opdagelser om arkitektur, funktion, datering, historiske sammenhænge, borgens omgivelser, transportforhold og samtidige bebyggelser lokalt og regionalt.

Museum Sydøstdanmark arbejder netop nu på, at Danmarks fem ringborge bliver optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. En fælles ansøgning fra de fem kommuner, hvor de kendte ringborge er placeret, skal sætte den del af Danmarks historie på verdenskortet. 

Ringborgene er Aggersborg ved Løgstør, Fyrkat ved Hobro, Nonnebakken ved Odense, Trelleborg ved Slagelse og Borgring i Køge

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.109