23948sdkhjf

Klumme: Varmforzinket stål og maling - afskalning eller succes

Maling skaller af varmforzinket stål – hvorfor? Gør arbejdet rigtigt og få et fint resultat.
Klumme af Peter Kronborg Nielsen, specialist Force Technology

At male varmforzinket (galvaniseret) stål er en rigtig god idé. Man kombinerer zinkens fremragende rust-hæmmende egenskaber og giver stålet en flot, farvet finish. Kombinationen af zinkbelægning og maling giver det bedste af begge produkter og sikrer emnerne en lang holdbarhed. Kombinationen benævnes ofte: Duplex-systemer.

Alligevel går det undertiden rigtigt galt: Efter 6-2 måneders ophold i vejrliget begynder malebelægningen at skalle af i store flager. Og hvis man tager en spatel eller kniv, kan man skrælle hele laget af maling af ned til zinklaget. En succes er blevet til et økonomisk og æstetisk mareridt.

Hvad er der sket – og hvordan undgås det?
For at belyse fænomenet må man først se på selve zinkbelægningen. Derefter skal forbehandlingen af zinklaget før maling, og den efterfølgende malebehandling vurderes.

Varmforzinkning
Ved varmforzinkningsprocessen dyppes stålet ned i store kar med smeltet zink (ved ca. 450 °C). Afhængig af processen og stålets kemiske sammensætning – herunder dets indhold af silicium – påføres stålet et zinklag på 50-00 µm ved neddypningen.

Varmforzinket stål, som senere skal males, påføres normalt et zinklag på 60-100 µm afhængig af stålets siliciumindhold. Højere lagtykkelser gør ikke beskyttelsen mod korrosion bedre, hvis stålet males efterfølgende – tværtimod er meget tykke zinklag mere sprøde og kan give problemer med belægningsafskalning ved sandsvirpning.

Afskalning
Man kan groft taget opdele årsagerne til malebelægningens afskalning i tre:

• Utilstrækkelig eller forkert forbehandling af den varmforzinkede overflade før maling

• Forkert maling

• Forkert malingsspecifikation til den aktuelle opgave

Forbehandling
Først fjernes rester af fedt, olie, korrosionsprodukter og salte ved vask eller emulsionsrensning. Dernæst fjernes eventuelle rester af zinkaske, løbere og andre urenheder ved slibning med sandpapir eller nylon-svampe.

Hvis stålet bagefter skal bruges i korrosive omgivelser (C4 eller C5), slibes hele overfladen og ikke kun overflader med aflejringer. Zinklaget kan også sandsvirpes let afhængig af malingens krav til overflade-ruhed.

Samme fremgangsmåder benyttes på varmforzinkede emner, som har været opbevaret udendørs og i fugtige omgivelser, for at fjerne løse lag af bl.a. zinkkarbonat.

Efter slibning og sandsvirpning fjernes støvet, og så skal der straks males for at hindre dannelsen af nye zinksalte.

Maling
De fleste malinger hæfter fint på en forbehandlet varmforzinkning med en enkelt og meget væsentlig undtagelse: Alkydmalinger må ikke anvendes på zink.

Alkydmalinger er ellers blandt de mest solgte malinger pga. deres generelle gode egenskaber og pris, og man kan derfor være fristet til også at benytte dem på zinkoverflader. Men det kan ikke anbefales, fordi de forsæber og nedbrydes af zinksalte.

Malingsspecifikation
Det er umiddelbart fristende at tro, at når man nu har et solidt lag af zink i bunden, kan man reducere film-tykkelsen på de efterfølgende malingslag. Det er en forkert vurdering.

Malebelægningen skal beskytte zinkoverfladen mod korrosionsangreb på nøjagtig samme måde, som belægningen beskytter en ståloverflade uden zink. Hvis overfladen ikke beskyttes, kan fugt og ilt trænge gennem den tynde film. Herved dannes zinksalte som før nævnt, og da disse salte har en dårlig mekanisk styrke, mister malingen sin hæfteevne til overfladen og skaller af.

Malingsspecifikation til varmforzinket stål
Specifikationen for Duplex-systemer afhænger af de omgivelser, hvori den varmforzinkede og malede konstruktion skal benyttes. I mindre aggressive miljøer (C1, C2 og C3) kan to- eller tre-lags akrylsystemer bruges. I mere aggressive miljøer, C4 og C5, anbefales epoxy-polyurethansystemer.

Det første lag maling, som påføres zinken, bør med fordel fortyndes let. Herved bliver malingen mere letflydende og vil nemmere fylde alle mikrorevner og ujævnheder i zinklaget. Derved sikres god vedhæftning. Af samme årsag frarådes at benytte opløsningsmiddelfrie grundmalinger på zink. De er ofte tyktflydende og thixotrope og vil have en tendens til blot at lægge sig på overfladen uden at flyde tilstrækkeligt ud.

Hvis man ønsker at male på zinkbelagte overflader, bør man – foruden at følge ovenstående anvisninger om forbehandling – informere varmforzinkeren, så det leverede er produceret til overmaling.

Erfaringer med Duplex-systemer
Den altafgørende fordel ved maling af varmforzinket stål er den langvarende beskyttelse mod korrosion. Belægningerne skal ikke renoveres de første mange år – 20 år og mere er nævnt i litteraturen. Dyr reparationsbehandling undgås, og derved bliver Duplex-systemet også økonomisk fordelagtigt, når man fordeler investeringen til systemet over de mange vedligeholdelsesfrie år.

Mange bygherrer og entreprenører er vidende om dette forhold, og Duplex-systemer ses derfor oftere i nyere byggerier og entrepriser.

Hvis man derfor sørger for en god forbehandling af den varmforzinkede overflade før maling, og påfører de korrekte malinger til formålet, vil man opnå en lang holdbarhed af stålkonstruktioner med Duplex-systemer.
Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095