23948sdkhjf

Kultur møder mytologi i Klaksviks nye samlingssted

Grunnurin Mentanarhús er navnet på færøske Klaksviks kommende kulturhus, der fra 2022 skal danne rammen om både foreningsaktiviteter og byrådsmøder. 

Kulturhuset bliver en modernisering af en eksisterende bygning; en sort træbygning, der siden 1966 har fungeret som posthus. Det skriver Lokale og Anlægsfonden, som støtter projektet med 9 mio. kr., i en pressemeddelelse. 

Grunnurin Mentanarhús

Kulturhuset i Klaksvík kommer til at have en samlet kapacitet på 2500 kvm. Grundet de mange forskellige aktiviteter og brugergrupper er der er lagt vægt på at skabe en fleksibel facilitet med mange forskellige rumstørrelser af høj kvalitet.

Det koster omkring 45 mio. kr. at etablere kulturhuset, hvor 20. mio. kr. udgør egenfinansiering og 15 mio. anden finansiering. Lokale og Anlægsfonden støtter projektet med 9 mio. kr.

Posthuset blev i sin tid tegnet af den færøske arkitekt Palle Gregoriussen, og det har været et stort ønske fra de lokale, at kulturarven respekteres. Derfor har opgaven for arkitekten Ósbjørn Jacobsen og resten af tegnestuen Henning Larsen North Atlantic været at skabe et nyt indre til huset og nænsomt forandre den oprindelige ydre skal. 

I kulturhuset skal der spilles musik, tegnes og males, og det skal fremfor alt være et kulturelt mødested, hvor kunstnere møder deres publikum på scenen men også i workshopformat, altså et mødested hvor kulturen flyder. 

– Vi har arbejdet med at skabe et poetisk og mytologisk mødested som tager udgangspunkt i de lokale omgivelser – både de materielle og de kulturelle. Afsættet er taget i den grønne flade: klipper, sten og græs, som Færøerne består af, og sidenhen kombinere med den færøske folkekultur, som præges af mytologiske fortællinger, fortæller Ósbjørn Jacobsen. 

Inspiration fra hovedstadens kulturhus
Projektgruppen har brugt meget tid på at afsøge behov og ønsker fra husets kommende brugere.

De har talt med andre kulturinstitutioner for at finde ud af, hvor de tunge driftsposter kunne ligge, og hvordan de mange funktionaliteter som for eksempelvis toiletter, garderobe med videre placeres korrekt, så der kommer et godt flow i huset.  

– Projektgruppen har løbende haft dialog med Nordens Hus, et kulturhus som ligger i Torshavn, og netop den dialog har været givende for projektet. Vi er jo ikke konkurrenter men ønsker at skabe synergi, siger Ósbjørn Jacobsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111