23948sdkhjf

24.000 kvm til kulturarven - første spadestik er lige over

Byggestart på Slots- og Kulturstyrelsens kommende Fællesmagasin i Vinge ved Frederikssund er lige på trapperne. Lokalplanen, der har været i høring hen over årsskiftet, er godkendt. Nu mangler blot de sidste detaljer, inden gravemaskinerne kan rykke ind. 

– Forventningen er, at vi meget snart kan gå i jorden, siger Gerti Axelsen, vicedirektør i Slots- og Kulturstyrelsen, til Licitationen - Byggeriets Dagblad. 

– Vores efterbearbejdning af de forskellige betingelser, der skal være på plads, står vi med lige nu, forklarer hun og tilføjer, at der med så stor og kompleks en aftale er mange forhold at tage hensyn til. 

Om alt går vel, venter små to års byggearbejde frem til første kvartal 2022. 

DS Flexhal vandt i starten af 2019 totalentreprisen på projektet, som omfatter både projektering og udførelse, herunder også levering og montering af eksempelvis reol- og opbevaringsløsninger og tekniske hjælpemidler og andet materiel fra tre eksterne rådgivere; Gottlieb Paludan Architects, Moe Rådgivende Ingeniører og Bruynzeel Storage Systems. 

Stort ansvar for eftertiden og nutiden
Magasinbygningen skal opbevare kulturarvsgenstande fra Det Kongelige Bibliotek og Nationalmuseet af meget høj national værdi, og der er derfor lagt stor vægt på klimastabilitet, robuste byggetekniske løsninger og et højt sikringsniveau. 

Udover de arkiverede genstande vil bygningen også huse 12-15 arbejdspladser med tilhørende faciliteter. Magasinernes volumen er opdelt i fire individuelle bygninger, med et samlet areal på cirka 24.000 kvm. 

Gerti Axelsen lægger ikke skjul på, at arbejdet med Fællesmagasinet er et stort sikringsmæssigt projekt, og er lig et stort ansvar for at bevare den danske kulturarv. 

Men også for nutiden er det store byggeri et betydeligt element element i tilblivelsen af Vinge-området, for omgivelserne og for borgerne i det ny byområde. 

– Vi er glade for også at kunne være en del af den historie, udtaler Gerti Axelsen. 

Mindelser om klassisk arkitektur

Der er lagt et stort arbejde i arkitekturen for at give facaderne liv og karakter, lyder bygnignsbeskrivelsen fra arkitekterne hos Gottlieb Paludan Architects. 

De konkave facader giver mindelser om kannelurer fra den klassiske arkitekturs søjleordener og relateres dermed til Nationalmuseet og Det Kgl. Biblioteks samlinger, der sætter den danske kultur i forbindelse med andre kulturelle strømninger, der har formet udviklingen i Danmark. 

Magasinet vil være det første, der etableres i den sydlige del af byudviklingsområdet Vinge, som vil udvikle sig gradvist over de næste mange år i tråd med den 8-punktsplan Frederikssund byråd vedtog i september 2019. I den videre planlægning skal der arbejdes med grønne overgange, der kobler magasinbygningen med omgivelserne.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.128