23948sdkhjf

Aarhus-firma bag nyskabende skolebyggeri

Bascon kunne med stor stolthed se tilbage på en lang og spændende proces som bygherrens rådgiver, da en ny skole i september blev indviet i Nuuk på Grønland.
Byggeriet er på i alt 6.250 kvadratmeter og skal først og fremmest fungere som skole for den nye Qinngorput-bydels børn fra 1.-7. klasse.

Samtidig rummer byggeriet en minihal, der, udover at blive brugt til skolens idrætsundervisning, også vil danne ramme om idræts- og kulturaktiviteter i bydelen uden for skoletiden.

- Udgangspunktet var at skabe en ny skole, der kunne imødekomme det stigende behov for skolepladser i takt med den hastige udbygning af Qinngorput-bydelen i Nuuk. Skolens disponering og indretning giver også optimale muligheder for, at bygningerne med blandt andet minihal, bibliotek, faglokaler, basislokaler og samlingsrum i forskellige størrelser kan fungere som et centralt omdrejningspunkt for hele lokalsamfundet, fortæller projektleder Lene Neerup Melchiorsen fra Bascon.

E. Pihl & Søn har været totalentreprenør på projektet med KHR Arkitekter som arkitekt.

Flere muligheder med adskilte fløje
Skolens opbygning med selvstændige fløje til to forskellige alderstrin knyttet op på det centrale, dobbelthøje og multianvendelige fællesareal, ’kilen’, tjener en række praktiske formål både i og uden for skoletiden.

Mellem de forskellige bygningsfløje og funktioner giver store vinduespartier både godt dagslys og visuel kontakt. Alle disse idéer har været med til at give skolen et helt særligt visuelt og skulpturelt udtryk.

- Netop det, at skolens små og store elever har hver deres fløj, er med til at skabe ekstra tryghed for de mindste og identitet for de større børn. Derudover giver de adskilte fløje bedre mulighed for at anvende dele af bygningerne til forskellige formål uden for skoletiden og om aftenen, uden at der er adgang til hele skolen. De mange store vinduer giver ikke bare lyse lokaler, men også udsyn til naturen og livet i lokalområdet, forklarer Lene Neerup Melchiorsen.

Grønlandsk klima giver udfordringer
Bascons arbejde med den nye skole begyndte allerede i 2005, hvor virksomheden udarbejdede og udbød projektet i totalentreprise for Grønlands Selvstyre, der efterfølgende overdrog projektet til den lokale kommune, Kommuneqarfik Sermersooq.

- Processen har været længere og budt på spændende og anderledes udfordringer, end det vi normalt møder i vores arbejde i Danmark. Den lange vinter og de klimatiske forhold på Grønland sætter sin naturlige dagsorden for en sådan byggeproces. Det kan eksempelvis betyde andre tidsmæssige og økonomiske forhold, fortæller Lene Neerup Melchiorsen.

Den nye skole blev officielt indviet den 5. september 2011 med to spor for elever fra 1.-7. klasse. Senere er det planen, at skolen skal kunne udvides med et tredje spor fra 1.-10. klasse og med en fritidsordning.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098