23948sdkhjf

Spaden i jorden til 12 forsøgsboliger

Byggeriet af 12 nye almene boliger er påbegyndt ved Virkelyst i Gjellerup. Boligerne får indlejret teknologi, som skal forbedre byggeprocessen, optimere driften og spare energi.
Borgmester Lars Krarup førte spaden, da et byggeprojekt ved Virkelyst i Gjellerup, hvor der skal bygges 12 boliger, for nyligt afholdt første spadestik.

Efter det første spadestik går entreprenørerne for alvor i gang med opgaven. Projektets formål er at udvikle og afprøve intelligente løsninger til byggematerialer, som kan forbedre byggeprocessen ved at undgå nogle af de faldgruber, der er undervejs.

Seks af boligerne bliver derfor opført med indlejret teknologi, som blandt andet skal være med til at forbedre byggeprocessen, optimere driften og vedligeholdelsen samt hjælpe beboerne til at spare energi og bevare et godt indeklima.

Chips og stregkoder øger effektiviteten
- Kunne man blot hæve effektivitetsprocenten med 5 %, ville der være rigtig mange penge at hente, siger direktøren for Boligselskabet Fruehøjgaard Bjarne Krog-Jensen, og tilføjer, at det er et spørgsmål om at foregribe og forhindre nogle af flaskehalsene ved hjælp af indlejret teknologi i form af små chips eller stregkoder med transportoplysninger eller andre nyttige informationer.

Et andet fokus i forsøget vil være at bruge indlejret teknologi til at hjælpe med drift og vedligehold. For eksempel kan en chip være med til at overskueliggøre hvordan og hvor ofte, et materiale skal vedligeholdes.

Endelig skal teknologien komme beboerne og miljøet til gode. Det er planen, at beboeren skal kunne aflæse boligens tilstand på en skærm. Dét skal være med til at skærpe beboerens opmærksomhed på energiforbruget i boligen.

Bredt samarbejde
Forsøgsprojektet, som er tegnet af Årstiderne Arkitekter, skal virkeliggøres i samarbejde med Dansk Industri og SBi. Desuden deltager virksomheder indenfor byggematerialebranchen og ITbranchen samt KPC Herning A/ S som totalentreprenør og MidtConsult som rådgivende ingeniører.

Boligerne henvender sig til folk på 50+, der kan vælge mellem 3 og -rums boliger på ca. 101-112 m². Byggeriet forventes at være færdigt til efteråret 2012.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095