23948sdkhjf

Cityringens entreprenør genopbygger kollapset bro på to år

Midt i morgentrafikken den 14. august 2018 blev den italienske by Genova ramt af en tragedie. Morandi-broen, der forbandt de to centrale områder i byen, styrtede sammen og dræbte 43 mennesker der befandt sig på og under den travle bro. 

To år efter tragedien står en ny bro nu færdig og blev officielt åbnet den 3. august. 18 høje søjler, der tilsammen er halvanden kilometer lange, holder broen svævende 45 meter over byen. 

– Normalt ville det tage tre til tre og et halvt år at designe og bygge en bro i denne størrelse. Denne tog lidt over et år, siger byggeleder Stefano Mosconi, som fortæller, at op til tusind medarbejdede arbejdede med projektet på samme tid.

Den nye bro er bygget af Salini Impregilo, (nu Webuild), som herhjemme er kendt for at være hovedentreprenør på Københavns nye metro, Cityringen. Projektet i Genova har kostet 200 mio. euro. (1,49 mia. kr.) Hertil kommer prisen for at nedrive den gamle bro, som løb op i yderligere 90 mio. euro. (670 mio. kr.). 

Byggede nyt sideløbende med oprydningen

Den nøjagtige årsag til sammenbruddet i 2018 er stadig under efterforskning, men korrosion, konstruktionsfejl, forkert vedligeholdelse og et design, der ikke kunne klare belastningen, er alle blevet identificeret som medvirkende faktorer til ulykken.Da en af hovedpylonerne på den gamle bro faldt ned i trafikken midt på morgenen, knækkede en del af brobanen på flere hundrede meter og styrtede ned over en jernbane og bygningerne nedenfor. 

På den nye bro er kabler helt fravalgt. Broen er en strømlinet stålbjælke understøttet af 18 armerede betonsøjler med en afstand på 50 meter bortset fra de centrale betonsøjler, hvor afstanden er øget på grund af floden og jernbanen.

For at fremskynde projektet mest muligt foregik konstruktionen mindre end 200 meter fra den faldne bro, så den kunne starte, mens oprydningsarbejdet stadig var i gang. Der er brugt 63.000 kbm beton til broen og i alt 24.000 ton stål.

Da Italien blev ramt af Corona-krisen i begyndelsen af ​​marts, blev der indført meget strenge sikkerhedsforanstaltninger, men projektet fik lov til at fortsætte på grund af dets nationale og strategiske betydning.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.266