23948sdkhjf

Renere vand med computerstyring

Krüger A/S og DTU Miljø arbejder sammen om udvikling af computerstyrede kloaker, som skal sikre renere vand. Projektet modtager millioner fra Højteknologifonden.
Garantier for høj kvalitet i vandmiljøet er af stigende vigtighed i takt med, at opmærksomhed på vandet i byer og havne stiger.

Kvaliteten er dog truet af, at kloakker og spildevandsanlæg løber over ved regnvejr. Når kloakker og spildevandsrenseanlæg bliver overbelastede under regn, bliver urenset spildevand ledt ud i vandmiljøet. Men det kan undgås med en bedre styring af afløbssystemerne. Vand kan pumpes eller tilbageholdes i områder, hvor der ventes mindre regn, eller hvor der kan opmagasineres mere vand.

Et nyt projekt støttet af Højteknologifonden skal bruge avancerede metoder til at beslutte, hvor hen regnvandet skal sendes i kloaksystemerne.

Styring og kontrol
Projektet, som skal anvende de nyeste metoder til at løse problemerne, sker i samarbejde mellem DTU Miljø, hvor metoderne oprindelig blev udviklet, og med Krüger A/S, som har arbejdet med styring af afløbssystemer og spildevandsrenseanlæg i løbet af de sidste par årtier.

Hos Krüger A/S ser Morten Grum, som er ansvarlig for forskning og udvikling, også store potentialer i projektet:

- Model-baseret styring af afløbssystemer er en billig metode til at forbedre vores vandmiljø, men på nuværende tidspunkt kan vi ikke helt stole på modellerne, fordi de laver lidt for mange fejl. Vi forventer derfor, at værktøjerne, som bliver udviklet i projektet, kan føre til en bredere anvendelse af model-baseret styring. Allerede nu er storbyer som København og Aarhus parat til at bruge projektets resultater, og vi forudser stort markedspotentiale i byer over hele verden, siger han.

Projektet er et af 16 forskningsprojekter, som Højteknologifonden investere i.Det samlede budget på 33 mio. kr, hvor Højteknologifonden finansierer 17,5 mio. kr., mens virksomhederne investerer 10 mio. kr. og universiteterne 5,5 mio. kr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109