23948sdkhjf

Intelligente pumper skal mindske vandspil

Et nyt forskningsprojekt med støtte fra Højteknologifonden forsøger at undgå vandspild ved hjælp af avanceret pumpekontrol.
Vandmangel bliver højst sandsynligt en af det 21. århundredes store udfordringer. Konsekvenserne ved mangel på vand er mange – der kan blandt andet komme mangel på sikkert drikkevand, og det kan blive et problem at vande afgrøder. WHO anslår, at en femtedel af verdens befolkning allerede bor i områder med vandmangel, og at behovet for vand vil vokse i fremtiden.

Det skal intelligente vandpumper nu ændre på. Erhvervspostdoc Tom Nørgaard Jensen skal i samarbejde med Grundfos og Aalborg Universitet udvikle et avanceret kontrolsystem, som via intelligente pumper er i stand til at styre trykket således, at vandspildet og risikoen for rørbrud bliver minimeret.

Dårlig kontrol skyld i spild
- Vandmangel kommer blandt andet af vandspild i det netværk af rør og pumper, der fører vandet fra kilden og ud til forbrugeren. En stor del af dette vandspild skyldes dårlig kontrol af pumperne i systemet. Pumperne skal sikre et fornuftigt tryk hos vandforbrugeren, men når kontrollen af pumperne er dårlig, kan der ske rørbrud i systemet, som i sidste ende betyder, at en masse vand går til spilde, forklarer Tom Nørgaard Jensen om baggrunden for projektet.

Han tilføjer desuden, at brud på rørføringer ofte opstår, fordi begrænsningerne på vandtrykket i rørene bliver overskredet i forsøget på at opretholde et fornuftigt tryk hos forbrugeren. Udover at de ødelagte rørføringer spiller en stor negativ rolle i forhold til ressourcespild, er de også en medvirkende faktor til en lavere forsyningssikkerhed samt en dårligere kvalitet af det vand, der når ud til forbrugeren. Men det kan forhindres med det kontrolsystem, Tom Nørgaard Jensen skal til at udvikle:

- Hvis vi kan styre trykket i forsyningsnetværket optimalt, vil det være en effektiv og billig metode til at reducere vandspild og risikoen for brud på rør. Som en ekstra gevinst vil kontrolsystemet også være i stand til at minimere det elektriske energiforbrug af pumperne i systemet, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.315