23948sdkhjf

118 millioner skal skabe mere liv i Kokkedal

Et af Danmarks største samlede klimatilpasningsprojekter har set dagens lys i Nordsjælland. Fremover skal der med regnvandet flyde udvikling og nye muligheder for borgerne i Kokkedal.
Visionen er at vise, hvordan byomdannelse og klimatilpasning kan gå hånd i hånd. De øgede regnmængder skal bruges til at udvikle nye typer rekreative og aktive områder, der kan gøre Kokkedal mere attraktiv og bæredygtig – både på det sociale og på det miljømæssige område.

Bag projektet står et partnerskab bestående af Fredensborg Kommune og Realdania – med støtte fra Lokale- og Anlægsfonden samt de to almene boligselskaber; AB Hørsholm Kokkedal og Boligforeningen 3B.

Den samlede økonomi er på 118 mio. kr., og når borgerne har givet deres input, er det planen at udskrive en konkurrence for projektet i foråret 2012.

Et vigtigt demonstrationsprojekt
Kokkedal har med oversvømmelserne i 2007 og 2010 mærket konsekvenserne af byens landskabelige placering. De store bebyggede arealer i oplandet til Usserød Å betyder, at der hurtigt kommer meget vand i kloakkerne og i åen, når det regner.

Kokkedal er en typisk dansk forstad i hovedstadsregionen, hvor mange af bebyggelserne og funktionerne som fx skole, daginstitutioner og center vender sig indad mod sig selv og dermed vender ryggen til omgivelserne. Den skarpe opdeling giver udfordringer fx omkring Holmegårdscentret. Det er projektets ambition at vise, hvordan man kan bruge regnvandet som et identitets- og aktivitetsskabende element, og derved gøre Kokkedal til et endnu bedre sted at bo.

- Vi ser Kokkedal som et vigtigt demonstrationsprojekt for en stribe lignende forstadsområder i Danmark. Sammen med Fredensborg Kommune kan vi vise nye veje i forhold til, hvordan et klimatilpasningsprojekt ikke blot kan fungere som løsning på en akut klimamæssig udfordring, men også kan skabe en rekreativ og social merværdi i en typisk forstad. Fremtidens Kokkedal vil rumme unikke møde- og aktivitetssteder og et oplevelsesrigt udemiljø, som kan medvirke til at binde bydelens kvarterer sammen og skabe aktive fællesskaber på tværs af sociale grupper, siger Hans Peter Svendler, direktør i Realdania.

Totalinvestering på over 600 mio. kr.
Budgettet for realisering af partnerskabets vision er på 118 mio. kr. Heraf bidrager Realdania med 44,5 mio. kr., Fredensborg Kommune med 33,6 mio. kr., Lokale- og Anlægsfonden med 5 mio. kr., mens den resterende del finansieres gennem de almene boligselskaber.

De betydelige investeringer skal ses i lyset af, at projektet supplerer og spiller sammen med de igangværende og kommende renoveringer af de almene bebyggelser i både Egedalsvænge, Skovengen og By-/Nordengen. Ser man derfor på de samlede investeringer i området, vil der være tale om en totalinvestering i Kokkedal på over 600 mio. kr.

Torben Frølich, direktør i Lokale- og Anlægsfonden, siger om projektet:

- Lokale- og Anlægsfonden har allerede en del erfaring med at udvikle og ændre kedelige – men nødvendige – tekniske anlæg og løsninger til aktive og spændende samlingssteder. Det arbejde fortsætter vi her, hvor vi samtidig er med til at skabe nye samlingssteder, hvor der i dag er stor mangel på dem. Projektet i Kokkedal passer også ind i Fondens indsats for at gøre de udsatte boligområder til sjovere og mere aktive steder at opholde sig i forhold til idrætslige og kulturelle oplevelser

Tidsplan for projektet
Forprojekt (juni - nov. 2011)
Analyser, forundersøgelser og borgerinddragelse på stedet i form af interviews mv. Processen har udviklet grundlaget for den efterfølgende tværfaglige rådgiverkonkurrence.

Etablering af dobbeltprofil (okt. 2011 ->)
Fredensborg Kommune igangsatte i oktober 2011 etableringen af et dobbelt-profil langs Usserød Å, der giver åen mulighed for at brede sig kontrolleret, når vandstanden stiger. Anlægsarbejderne pågår og forventes afsluttet i løbet af vinteren.

Etablering af dige (forår 2012 - >)
Fredensborg Kommune igangsætter i foråret 2012 etableringen af et dige langs dele af Usserød Å.

Tværfaglig rådgiverkonkurrence (april – nov. 2012)
Første fase af konkurrencen forventes igangsat april 2012 og anden fase august 2012. Endeligt resultat og offentliggørelse forventes med udgangen af november 2012.

Realisering af vinderprojekt (medio 2013 ->)
Det forventes, at vinderprojektet vil blive viderebearbejdet og behandlet frem til sommeren 2013, hvorefter realisering kan påbegyndes.

Yderligere info på www.fredensborg.dk/kokkedal
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11