23948sdkhjf

Fremtidens intelligente energiforbrug

De kommende udgaver af Bygningsreglementet bør understøtte mulighederne for at styre elforbruget og for at lagre energi, mener Jens Gorm Hansen fra dansk Energi.
Nye huse og bygninger skal leve op til stadig skrappere energikrav, og landet over dukker der nu stadig flere eksempler op på lavenergihuse, passivhuse, 0-energihuse og sågar plusenergi-bygninger.

De energieffektive huse vil ændre hverdagen for elnet- og fjernvarmeselskaber, hvis kunder skifter karakter. Samtidig vil der blive opført stadig flere vindmøller med fluktuerende elproduktion. Det vurderer chefkonsulent Jens Gorm Hansen fra Dansk Energi:

- Energisystemet står over for massive omvæltninger, og vi skal have enderne til at nå sammen, så det hele hænger sammen. En af måderne er at få gjort vores bygninger mere intelligente, så de kan reagere på svingninger i elproduktionen, siger han.

Fremtiden hedder ’Smart Grid’
Jens Gorm Hansen påpeger, at Bygningsreglementet især opererer med en energiramme - altså opstiller en række sindrige mål for, hvor meget el og varme der må konsumeres alt efter bygningstype. Det fremmer en mere energirigtig tænkning blandt bygherrer, arkitekter og ingeniører og vil bl.a. føre til bedre isolering og mere lokal energiproduktion fra solceller, husstandsvindmøller og solvarme.

I fremtiden skal der imidlertid mere til. Bygningerne skal inddrages i et overordnet ’Smart Grid’ - en fremtid, der også rummer fjernaflæselige elmålere, elbiler og mere eldreven opvarmning.

- Bygningsreglementet bør understøtte mulighederne for at styre elforbruget og for at lagre energi eksempelvis i akkumuleringstanke og i bygningsmassen, siger Jens Gorm Hansen.

Det gældende bygningsreglement er fra 2010, men de mest ambitiøse bygherrer stiler allerede nu - såvel i nybyggeri som renovering - mod at efterleve kravene i de frivillige 2015 eller 2020-klasser.

Dansk Energi har netop sendt sit seneste nyhedsblad på gaden – et blad der sætter fokus på netop energieffektive bygninger med friske eksempler fra bl.a. KPMG’s domicil i København, Viborg Kommunes rådhus, Dansk Solenergis fabrik på Lolland og Energinet.dk’s kontorbygning i Ballerup.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112