23948sdkhjf

Flere veje til et CO2-neutralt Danmark i 2050

Dansk Byggeri satte i sidste uge fokus på bygningsrenovering som vært ved en konference på Christiansborg. Budskabet til politikerne var ikke til at tage fejl af.
”Nedtællingen til 2050 er i gang”.

Det var overskriften for Dansk Byggeris konference den 26. januar på Christiansborg, hvor målet var at fremføre en række bud på, hvordan byggeerhvervet og bygningsejerne kan være med til at sikre, at Danmark er CO2-neutralt om knap 40 år.

Frem til 2050 skal repræsentanter for byggeriet, forskerne, private og offentlige bygherrer, energisektoren og myndigheder finde fodslag i forhold til en samlet energipolitik for byggeriet.

Politikerne mangler blik for energirenovering
Byggesektoren skal nemlig levere svar for en meget stor del af den samlede omlægning af energipolitikken fra sort til grøn energi. Og meldingen på konferencen var, at byggesektoren er klar. Samtidig er det tydeligt, at der skal spilles på flere strenge:

- Vi skal spare på energien og renovere alt det vi kan med energieffektivitet for øje. Og så skal vi i lige så høj grad, som vi skal energirenovere vores boliger, også se på potentialerne i de decentrale vedvarende energiløsninger, som bør realiseres ude på de enkelte matrikler. Det er nødvendigt, hvis vi skal nå i mål, siger Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.

- Vi håber, at signalerne fra konferencen er nået frem til de politikere, der stadig ikke har fået afsluttet energiforhandlingerne. Men når vi lytter efter, er der desværre en tendens til at fokusere meget enstrenget på en energiaftale med fokus på forsyningssiden uden blik for det potentiale, der ligger i energirenovering og vedvarende energiløsninger ude hos bygningsejerne, mener direktøren.

Fem konkrete tiltag fra Dansk Byggeri

1. En samlet energi- og klimastrategi skal omfatte både eksisterende og nye bygninger samt forskellige bygningssegmenter og afveje muligheder for decentral energiproduktion.
2. Den offentlige sektor skal gå foran, når det drejer sig om energirenovering, og også kommunerne skal på banen.
3. Afgifts- og tilskudssystemer skal skabe incitamenter til at spare på energien med dynamiske tariffer, og der skal være mulighed for at opspare afgifter i boligen.
4. Energiselskaberne skal have øget fokus på energibesparelser i bygninger, og der skal skabes mulighed for konkurrenceudsættelse af markedet.
5. Byggeerhvervet skal selv vise vejen og vejlede bygningsejerne med viden om muligheder for energibesparelser, og energivejlederuddannelsen skal udbygges i de kommende år.

Læs mere om konferencen på www.danskbyggeri.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078