23948sdkhjf

Klumme: Rådgiveransvar og tilsyn

Seniorkonsulent Paul K. Jeppesen fra Danske ARK sætter i dagens klumme fokus på rådgiverens ansvar i forbindelse med tilsyn på byggepladsen.
Klumme af Paul K. Jeppesen, seniorkonsulent, cand.scient.pol., Danske ARK

Arkitektvirksomhederne har en generel ambition om at være bygherrernes foretrukne rådgivere. En smuk målsætning, som imidlertid ikke skal bortlede opmærksomheden fra, at professionelle rådgivere i nogle tilfælde skal besinde sig og sige nej til bygherrer, hvor ambitioner og økonomi slet ikke hænger sammen.

I forbindelse med den årlige gennemgang af forsikringssager i Danske ARKs kollektive ordning er vi blevet præsenteret for nogle grelle tilfælde, hvor en arkitektvirksomhed har påtaget sig ansvar for at føre tilsyn med entreprenørens arbejde på byggepladsen uden at sikre sig mulighed for at håndtere tilsynsforpligtelsen forsvarligt.

Man har ladet sig nøje med tilsyn ”ca. hver 14. dag”, accepteret at ingeniørtilsyn i praksis er sparet helt væk, og ladet bygherren indgå aftale med en lavprisentreprenør, som heller ikke selv fører tilsyn med håndværkerne på pladsen.

Resultatet har været en lang række udførelsesfejl (en enkelt sag om et enfamiliehus løb op i mere end 3 mio. kr.), som efter entreprenørens konkurs ender med at blive arkitektens ansvar – fordi han har forsømt at føre sit tilsyn omhyggeligt nok til at kunne opdage udførelsesfejlene undervejs i byggeriet.

Rådgiveransvarsforsikringen dækkede i dette tilfælde – men det bliver kostbart for arkitektvirksomheden, som både risikerer at betale selvrisiko for flere af fejlene og fremover bliver sat markant op i selvrisiko. I værste fald vil virksomheden kunne ende med at miste sin forsikring og sit medlemskab.

De fleste er heldigvis gode til at løfte ansvaret
Læren er klar: Sig nej, hvis ikke der er en fornuftig sammenhæng mellem ambitioner og økonomi hos bygherren. Danske ARK og FRIs ydelsesbeskrivelse foreslår at en aftale om at udføre fagtilsyn skal indeholde en bestemmelse om at tilsynet ”foretages på baggrund af en tilsynsplan”. Hold fast i dette krav. Hold fast i at en tilsynsplan skal gøre det muligt at følge byggeriet tæt nok til, at man, som rådgiver, kan løfte sit ansvar.

Sig helt nej til tilsynsopgaven, hvis ikke den kan tilrettelægges på en måde, der giver den tilsynsførende reel mulighed for i praksis at følge byggeriet tæt nok til at det giver mulighed for at bedømme om udførelsen er i overensstemmelse med projektet og med gældende love og regler.

Heldigvis viser den årlige gennemgang af forsikringssager, at de fleste arkitektvirksomheder er gode til at løfte deres ansvar. Det kommer kontant til udtryk ved, at deres forsikringspræmier kan reduceres som belønning for mere end tre års skadefrihed. Det fik 2/3 af Danske ARKs godt 750 medlemsvirksomheder glæde af i 2011. De få virksomheder, der har et problematisk skadesforløb, bliver sat op i selvrisiko og mødt med krav om at skærpe deres kvalitetsledelse. Det har indtil nu virket så godt, at alternativet – forsikringsophør – ikke har været nødvendigt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156