23948sdkhjf

3XN vinder konkurrence om universitetsbygning i Uppsala

Arkitektfirmaet har vundet konkurrencen om en ny bygning til universitetets ledelse, administration, restaurant, samt en mindre læsesal.
Uppsala Universitet er med mere end 500 års historie et solidt funderet campus med stolte rammer og traditioner. Samtidig er det en moderne forsknings- og uddannelsesinstitution.

- Bygningen bygger bro mellem fortid og fremtid. Linjerne fra de historiske omgivelser går igen i det nye byggeri, der med sine åbne og fleksible miljøer skal danne ramme om nye måder at arbejde, studere og ikke mindst samarbejde på, fortæller partner og konkurrencechef i 3XN, Jan Ammundsen.

- Uppsala Universitet ser store kvaliteter i den åbne, lyse og kommunikative bygning, som giver gode forudsætninger for at skabe et godt arbejdsmiljø med kontakt og samhørighedsfølelse. Samtidigt giver den i sin form udtryk for demokrati og fordomsfrihed, lyder det blandt andet i dommerbetænkningen.

Uppsala Universitet er sammen med ejendomsselskabet Akademiska Hus bygherre på projektet.

Overlappende kontorlænger
UADM er nøje tilpasset sine omgivelser og forener historisk bevidsthed med nutidens åbne arbejdsmiljøer, der indbyder til menneskelig interaktion i et tværfagligt forum. Bygningen skal rumme universitetets ledelse, administration, restaurant, samt en mindre læsesal.

Det simple bygningskoncept består af overlappende kontorlænger, som er placeret oven på hinanden. Dermed skabes et åbent fælles atrium, som løfter sig op igennem bygningen. Rummet brydes af trapper og gangbroer, der forbinder etager og skaber muligheder for ophold i forbindelse med det åbne rum. Nederst åbner indgangen sig mod menneskets skala, mens bygningens øvre etager vender sig mod udsigten over til Uppsala Slot, den botaniske have og universitetets campusområde.

Udformningen af etagedækkene giver dynamik og variation til hele bygningen. De åbne arealer øger oplevelsen af at være en del af det samme miljø, mens de små og store torve skaber følelsen af nærvær og fællesskab.

Baggrund og fakta
Fire nordiske tegnestuer var inviteret til arkitektkonkurrencen om at tegne den nye universitetsbygning, der skal ligge i det nordøstlige hjørne af Blåsenhusområdet i Uppsala. Bygningen skal udgøre et ”symbol för universitetet i staden” og kunne danne afsæt for den videre udvikling af campusområdet.

Deltagere i 1. fase:
- 3XN
- Helin & Co Architects
- Semrén + Månsson Arkitektkontor
- Niels Torp AS Architects

Deltagere i 2. fase:
- 3XN
- Semrén + Månsson Arkitektkontor

3XNs forslag: Unihus Uppsala Bygherre: Akademiska Hus og Uppsala Universitet
Størrelse: 25.000 m²
3XN team: Kim Herforth Nielsen, Jan Ammundsen, Christian Wamberg, Olaf Kunert, Tobias Gagner, Stig Vesterager Gothelf, Majbritt Lerche, Rasmus Hjortshøj, Eva Hviid-Nielsen.
Læs mere om: 3XN
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109