23948sdkhjf

Fremtidens el- og vvs-håndværk testet i nyt klimahus

Et nyt klimahus i Herning giver fremtidens vvs’ere og elektrikere direkte adgang til at afprøve og teste teknologier, der skal gøre danske boliger og byggerier energirigtige.
Det nye klimahus på Herningsholm Erhvervsskole er et udviklingsmiljø på 75 m², hvor elever fra den jyske erhvervsskole kan boltre sig i alle de energirigtige løsninger, der er tilgængelige på markedet. Det skal give dem bedre forståelse for fremtidens boliger og klæde de studerende på til at kunne agere som energieksperter i fremtiden.

Det lagde både Venstres EU-ordfører Lykke Friis, underdirektør i Tekniq Tina Voldby og salgsdirektør Thomas Andersen fra Schneider Electric, der er en af hovedsponsorerne til Klimahuset, vægt på i åbningstalerne under åbningsceremonien i går den 27. februar.

- Visualisering af energiforbruget er essentielt, hvis vi skal kunne forholde os til det og agere på det. Det er ligesom et speedometer i en bil. Hvis vi ikke ved, hvor hurtigt, vi kører, ved vi heller ikke om det er for hurtigt – og præcis hvor meget vi bør slække på speederen for at opnå de nødvendige besparelser, forklarede Thomas Andersen, salgsdirektør og Vice President for Power Business i Schneider Electric.

VVS og el smelter sammen
Et af de unikke initiativer i Klimahuset er, at der ikke er vandtætte skodder mellem el og vvs. Derfor er energiovervågningen og dataindsamlingen i huset baseret på alle husets funktioner, så hvis vvs’eren skruer på en ventil i varmesystemet, kan man hurtigt se, om det har indvirkning på, og hvordan det påvirker f.eks. forbruget af el eller hvordan solcellerne udnyttes.

- Med Klimahuset vil vi motivere eleverne og pirre dem til at ville lære mere om fremtidens, energirigtige huse. Vi giver simpelthen eleverne en unik mulighed for at få de nye teknologier ind under huden. De får et fantastisk indblik i virkeligheden, og i Klimahuset lærer de af den ægte vare, og det er nøglen til den bedste indlæring, siger Peter Skovmos Nielsen, der er uddannelsesleder på Herningsholm Erhvervsskole.

Håndværkere får energirenovering ind under huden
Klimahuset er et resultat af et bredt samarbejde mellem erhvervsskoler og en række sponsorer, der har leveret de nyeste teknologier inden for energibesparelser. Schneider Electric ser store muligheder i et tæt samarbejde med fremtidens energieksperter:

- Der findes allerede nu løsninger på markedet, som kan reducere energiforbruget kraftigt i boliger. Derfor er huset en fantastisk mulighed for at få kørt energioptimering ind i blodet på fremtidens håndværkere, og kan de allerede nu få føling med alle de muligheder, der er, så kan det være med til at hjælpe klimaet i fremtiden. Vi er stolte af at være del af en innovativ legeplads, der er first mover på at gøre undervisningen endnu mere håndgribelig og energirigtig, uddyber Thomas Andersen.

Tager den mest rentable energiform
Huset får sin energi fra vedvarende energikilder som jord, sol og vind, der er koblet sammen af et avanceret målesystem, der styrer og regulerer den producerede energi. Det betyder, at huset anvender den mest rentable energiform.

Schneider Electric har netop bidraget til at udvikle og sammensætte, den tekniske del af huset, der gør, at de studerende i dag kan følge energiforbruget – både hvor meget varme solpaneler producerer, hvordan energien udnyttes til forskellige energiformer, om elforbruget er stigende eller om der er et fejl-forbrug” eller et ”hul” et sted, hvor energien fosser unødigt ud i den blå luft.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078