23948sdkhjf

Annullerer udbud: Skole til 215 millioner skal i ny budrunde

Lysningen, en ny skole og hal til 215 mio. kr. i Viborg-bydelen Overlund, bliver forsinket med et år, og det igangværende udbud af 14 fagentrepriser er blevet annulleret. 

Det står klart efter, at Viborg Kommune fra sin totalrådgiver, Arkitema, har fået oplyst, at byggeriet først ville kunne stå færdig i sommeren 2024 og ikke som planlagt den 1. august 2023. 

Forklaringen skal findes i en pludselig og uventet stigning i leveringstiden for betonelementer, siden hovedtidsplanen for byggeriet blev færdig sidste efterår. 

Ifølge Viborg Kommunes projektleder, Martin Olesen, har man gjort meget ud af at få indrettet bygningerne, som de kommende brugere kan se sig selv i, og derfor har inddraget dem. Dette valg har så gjort, at der ikke har været så meget tid i hovedtidsplanen til at kunne håndtere de pludseligt stigende leveringstider på beton. 

Ville ikke risikere sager

Fordi tidsplanen, som er et grundlæggende forhold i et udbud, ikke længere holder, har Viborg Kommune efter omfattende juridisk og udbudsretlig vurdering derfor ikke set anden udvej end at annullere det igangværende udbud af fagentrepriser på projektet.

Fakta: Lysningen, ny skole og hal i Overlund

Lysningen omfatter en ny skole til 750 elever og en ny idrætshal. Skolen skal senere kunne udvides til op til 1.300 elever.

Desuden skal der kunne etableres en ny Hal 2 med fokus på springgymnastik og atletik, hvis foreningerne kan finansiere det.

Det nye samlingssted skal - som skolen og hallen i dag - danne ramme om undervisning og foreningsidræt, men der skal også skabes plads til nye idrætsgrene og de borgere, som slet ikke er organiseret. 

Bygningen opføres på de nuværende græsarealer omkring Overlund Hallen. Viborg Kommune har opkøbt to ejendomme og en del af en tredje, der sikrer adgang mod Gl. Randersvej og et sammenhængende projektområde.

Viborg Byråd har besluttet, at byggeriet udbydes i fagentreprise i stedet for totalentreprise.

Ifølge Lars Stentoft, direktør for Kultur & Udvikling, blev man orienteret så hurtigt som muligt og indkaldte de relevante folk til et møde mandag i vinterferien (15. februar, red). 

– Vi blev herefter enig om en annullering og et nyt udbud, fordi tidsplanen er så væsentlig en del af udbuddet, at vi risikerede en sag (fra firmaer som ikke havde søgt om prækvalifikation på grund af den oprindelige tidsplan, red), hvis vi ikke lavede et nyt udbud, forklarer direktøren til Licitationen - Byggeriets Dagblad. 

Forventer fagentrepriser igen

Alle 14 fagentrepriser på Lysningen var bundet op på den samme hovedtidsplan, hvorfor de alle er blevet annulleret. Annulleringen skete dog i tilbudsfasen, som på daværende tidspunkt var blevet forlænget fra starten til midten af marts, forklarer Martin Olesen, Viborg Kommunes projektleder på Lysningen. 

– Det er naturligvis ærgerligt for dem, der er kvalificeret og var begyndt at regne på det, siger projektlederen, som af naturlige årsager ikke kan garantere, at de samme firmaer bliver prækvalificeret igen. 

Styregruppen bag Lysningen har møde igen den 19. marts, hvor sagen og den videre fremfærd skal drøftes. 

Martin Olesen vurderer dog ikke, at man på entreprisesiden vil foretage det store skifte til en totalentreprise, men at genudbuddet også bliver med fagentrepriser. 

Tror rammen på 215 millioner holder

Nu vil der hurtigst muligt blive udarbejdet en ny, realistisk tidsplan, der tager højde for de længere leveringstider på beton og i det hele taget for den boomende byggebranche. Med den høje aktivitet i byggebranchen in mente har man også rådgiverne om at se på byggebudgettet en gang til - som de har gjort i alle faser indtil nu. 

Økonomisk er rammen for skolen og hallen 215 mio. kr. og det – ud over at anlægsbudgettet bliver prissatsreguleret – ser ikke ud til at ændre sig: 

– Det forventer jeg på inden måde, siger Lars Stentoft. 

For nu vurderes ibrugtagning af Lysningen dog ikke at være realistisk før august 2024. 

– Det er superærgerligt for de elever og lærere og fritidsbrugere, der går og venter på de nye, flotte rammer. Men også for de firmaer, der har set muligheder og var godt gang med arbejdet. Vi håber naturligvis ikke, at det er spildt arbejde, slutter Martin Olesen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.125